Díky zcestovalým kamarádům, mezi nimiž nechybí ani milovník všeho asijského Ivan Brezina, jehož příspěvky z cest se objevují jak v cestovatelském magazínu Koktejl, tak v Objektivu České televize. Už brzy čeká Reichmanna a jeho dva přátele měsíční putování všemi dopravními prostředky přes Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Irán a Pákistán, aby zakotvil v severní Indii.
„Mojí první zastávkou byla před dvěma lety právě Indie. Loni jsme obdivovali Thajsko a Kambodžu,“ vzpomíná Reichmann na obě měsíční cesty. Jak připomíná, strach měl zpočátku veliký. Z neznámého.
„Když jsem vystoupil v Kalkatě z letadla, nemohl jsem v první chvíli vnímat nic jiného než horko, smog, neuvěřitelný rámus a množství lidí, kteří neustále něco chtějí,“ popisuje pětačtyřicetiletý muž setkání se syrovou realitou, které nejsou ušetřeni lidé, jež se při putování světem nezaštiťují cestovními kancelářemi.
Navzdory všem prvotním nepříjemným pocitům a vyřizování, nedá muž na Indii, Kambodžu a Thajsko dopustit. „Indie mě uchvátila nejvíc. Je neskutečná, různorodá. U Thajska člověk cítí narůstající zájem turistů. Pro pravého cestovatele však může být krásné thajské království trošku nudné,“ vykresluje své dojmy Břeclavan a doplňuje, že rozmanitá Kambodža je navzdory všem politickým problémům s Rudými Khméry zemí plnou mírumilovných a přátelských lidí.
„Kamkoli cestujeme, máme připravený jen hrubý náčrt toho, co bychom chtěli navštívit. Rozhodně si dopředu nezamlouváme ubytování. Přespáváme především v menších hotelích a stravujeme se na tržištích na ulicích spolu s tamějšími,“ popisuje muž.
Nejvíce mu zachutnala thajská polévka tom-yum, která se skládá z kokosového mléka, krevet, rybí omáčky, koriandru, galangalu, kafírových listů a citronové trávy. Jak přiznává, přestože jsou asijská jídla výborná, neopomněl si s sebou přibalit zaručený lék na vše – slivovici.
„Při kombinacích tak nesourodých přísad musí člověk se zažívacími potížemi počítat. Vyvarovat by se měl především pití nebalených vod,“ apeluje cestovatel. O něco bezpečnější je pití alkoholu. „Vyzkoušel jsem indické pivo. No, žádná sláva. Mnohem více mi zachutnalo pivo Tomba, které jsem vyzkoušel v Sikkimu, což je státeček mezi Tibetem, Nepálem a Bhútánem. Toto pivo – dá-li se mu tak říkat, je zkvašené proso několikrát prolívané teplou vodou. Podává se v bambusové nádobě a pije se bambusovou slánkou,“ poodhaluje tajemství oblíbeného nápoje Reichmann.
Jak doplňuje, stravovacím návykům, životu a zvyklostem v těchto zemích se člověk musí přizpůsobit. „Největším problém je zřejmě hygiena. Například v Indii byste marně hledali splachovací záchod s toaletním papírem. K čemu taky? Máte přece levou ruku a vodu,“ usmívá se.