VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Břeclavana uchvátila Indie. Až na pivo

Břeclav - Chuť cestovat, pocítit vůni různorodosti světa a rozeznat jeho speciální přísady lákalo Lukáše Reichmanna zBřeclavi odjakživa. Teprve před dvěma lety si však začal své sny plnit.

17.5.2010
SDÍLEJ:

Lukáš Reichmann z BřeclaviFoto: Archiv Lukáše Reichmanna

Díky zcestovalým kamarádům, mezi nimiž nechybí ani milovník všeho asijského Ivan Brezina, jehož příspěvky z cest se objevují jak v cestovatelském magazínu Koktejl, tak v Objektivu České televize. Už brzy čeká Reichmanna a jeho dva přátele měsíční putování všemi dopravními prostředky přes Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Irán a Pákistán, aby zakotvil v severní Indii.

„Mojí první zastávkou byla před dvěma lety právě Indie. Loni jsme obdivovali Thajsko a Kambodžu,“ vzpomíná Reichmann na obě měsíční cesty. Jak připomíná, strach měl zpočátku veliký. Z neznámého.

„Když jsem vystoupil v Kalkatě z letadla, nemohl jsem v první chvíli vnímat nic jiného než horko, smog, neuvěřitelný rámus a množství lidí, kteří neustále něco chtějí,“ popisuje pětačtyřicetiletý muž setkání se syrovou realitou, které nejsou ušetřeni lidé, jež se při putování světem nezaštiťují cestovními kancelářemi.

Navzdory všem prvotním nepříjemným pocitům a vyřizování, nedá muž na Indii, Kambodžu a Thajsko dopustit. „Indie mě uchvátila nejvíc. Je neskutečná, různorodá. U Thajska člověk cítí narůstající zájem turistů. Pro pravého cestovatele však může být krásné thajské království trošku nudné,“ vykresluje své dojmy Břeclavan a doplňuje, že rozmanitá Kambodža je navzdory všem politickým problémům s Rudými Khméry zemí plnou mírumilovných a přátelských lidí.

„Kamkoli cestujeme, máme připravený jen hrubý náčrt toho, co bychom chtěli navštívit. Rozhodně si dopředu nezamlouváme ubytování. Přespáváme především v menších hotelích a stravujeme se na tržištích na ulicích spolu s tamějšími,“ popisuje muž.

Nejvíce mu zachutnala thajská polévka tom-yum, která se skládá z kokosového mléka, krevet, rybí omáčky, koriandru, galangalu, kafírových listů a citronové trávy. Jak přiznává, přestože jsou asijská jídla výborná, neopomněl si s sebou přibalit zaručený lék na vše – slivovici.

„Při kombinacích tak nesourodých přísad musí člověk se zažívacími potížemi počítat. Vyvarovat by se měl především pití nebalených vod,“ apeluje cestovatel. O něco bezpečnější je pití alkoholu. „Vyzkoušel jsem indické pivo. No, žádná sláva. Mnohem více mi zachutnalo pivo Tomba, které jsem vyzkoušel v Sikkimu, což je státeček mezi Tibetem, Nepálem a Bhútánem. Toto pivo – dá-li se mu tak říkat, je zkvašené proso několikrát prolívané teplou vodou. Podává se v bambusové nádobě a pije se bambusovou slánkou,“ poodhaluje tajemství oblíbeného nápoje Reichmann.

Jak doplňuje, stravovacím návykům, životu a zvyklostem v těchto zemích se člověk musí přizpůsobit. „Největším problém je zřejmě hygiena. Například v Indii byste marně hledali splachovací záchod s toaletním papírem. K čemu taky? Máte přece levou ruku a vodu,“ usmívá se.

Autor: Iva Valentová

17.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 90 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 18.7.2018/ Obsluha hostů v hotelové restauraci. Praxe není nutná, rádi zaškolíme. Požadujeme příjemné vystupování, komunikativnost, bezproblémovou dopravu do práce. Výhodou: firemní benefity. Životopisy zasílejte na email: hotel@templ.cz, nebo se hlaste osobně Hotel Templ, Husova 305/50, Mikulov, Gabriela Shromáždilová. Pracoviště: Bonum templum s.r.o. - provozovna hotel templ, Husova, č.p. 305, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Gabriela Shromáždilová, +420 725 117 521.

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů SEŘIZOVAČ CNC. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: 18.7.2018 - seřizování ohýbacích CNC strojů. I ZŠ, i bez praxe (kompletní zaškolení) spolehlivost, technické myšlení, manuální zručnost, zkušenosti s technickou dokumentací a seřizováním výhodou. Nepřetržitý provoz (2 dny ranní 06:00-18:00, 2 dny noční 18:00-06:00, 4 dny volno). KONTAKT: Vlašicová Michaela, tel.: 777 357 175, Místo výkonu práce: Ladná. Pracoviště: Alba - metal, spol. s r.o. - provoz ladná, Mlýnská, č.p. 459, 691 46 Ladná. Informace: Michaela Vlašicová, +420 777 357 175.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 20 000 Kč

Ovocnáři, vinohradníci, chmelaři a ostatní pěstitelé plodů rostoucích na stromech a keřích VINOHRADNÍK - SKLEPNÍ MANIPULANT. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 13.7.2018 - vykonávání úkonů souvisejících s pěstováním vinné révy a následnou výrobou vína. Jednosměnný provoz, vyučen - obor vinařství výhodou, praxe výhodou, ŘP sk. B+T, znalost práce na PC, znalost péče o vinice, znalost práce ve sklepě, technologie, zpracování suroviny apod., časová flexibilita během vinobraní., ŽIVOTOPIS zaslat nejpozději do 27.7.2018 na mail: havilova@vinarstvilednice.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Vinařství lednice annovino a.s., Nejdecká, č.p. 714, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Alena Havlíková, +420 725 760 418,havlikova@vinarstvilednice.cz.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 23 000 Kč

Mechanici a opraváři průmyslových strojů a zařízení SEŘIZOVAČ VÝROBNÍCH LINEK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 16.7.2018 - seřizování výrobních linek pro výrobu plastových obalů, nahazování forem, průběžná údržba strojů. Min. vyučen - obor strojírenství nebo elektromechanik, i absolventi. Třísměnný provoz (6-14, 14-22, 22-6). KONTAKT: Jedlička Lukáš Ing., tel.: 728 921 700, e-mail: jedlicka@dixi.cz, Místo výkonu práce: Hlohovec. Pracoviště: Dixi, výroba plastových obalů a.s., Dolní konec, č.p. 515, 691 43 Hlohovec u Břeclavě. Informace: Lukáš Jedlička, +420 728 921 700,jedlicka@dixi.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér Roman Pivarník.

Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Kriminální seriál se ve třetí řadě tématem týká souboje člověka s Bohem.
4

Na jižní Moravě vznikne několik filmů. Filmaři rádi točí na zámcích a v přírodě

MSK Břeclav na rozcestí: roli hrají peníze, zvažuje se rozdělení

Břeclav – Budoucnost zapsaného spolku MSK Břeclav? Po nedávném odvolání jeho předsedy Dyma Piškuly z mlhy prosvítají alespoň návrhy změn. Jak zjistil Deník Rovnost, tou zásadní je možné rozdělení částí fotbalové a stolně-tenisové na dvě samostatné organizace s vlastní strukturou. „Je to zatím v rovině úvahy. V následujících dnech o možnosti bude jednat valná hromada,“ sdělila manažerka klubu stolních tenistů Linda Ivanová.

Vymyslel supersystém. Pozná lidi podle chůze

Brno - Počítače rád nemá, protože jsou podle jeho slov pomalé a snadno se porouchají. Učarovala mu ale informatika ve formě řešení výpočetních problémů. V tomto oboru se propracoval až k prestižnímu ocenění Josepha Fouriera pro mladé české vědce za projekty v oblasti počítačových věd. Michal Balážia z Masarykovy univerzity v Brně zazářil se svým systémem, který rozpozná lidi podle chůze.

Vzácné šperky střeží dvoje dveře. Klenotnici otevřeli na den Mendelova narození

Brno - Dvoje masivní dveře otevřeli v pátek dvěma starodávnými klíči. Klenotnice Augustiniánského opatství je nově přístupná veřejnosti. Patří mezi nejstarší dochované prostory tehdejšího cisterciáckého kláštera.

Mušlov s mušlí. Zasloužíme si vlastní znak, tvrdí lidé z odlehlé ulice Mikulova

Mikulov – Nový znak si podle osadního výboru zaslouží Mušlov, odlehlá část Mikulova, která je oficiálně ulicí města. „Mušlov je natolik specifickou lokalitou, že by se dal považovat spíše za městskou část,“ sdělil na facebooku předseda výboru Adam Gálik.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT