„Cílem péče iktového centra jsou pacienti, u kterých díky včasné diagnostice, zahájení léčby a následné rehabilitaci dochází k minimalizaci rizika postižení. A i po mozkové příhodě se mohou vrátit zpět do běžného života," uvedla ředitelka Nemocnice Břeclav Janka Bambasová.

Pro čtyři oddělení

O zařazení břeclavské nemocnice do sítě iktových center rozhodlo už dříve ministerstvo zdravotnictví. V květnu 2012 pak získala i evropskou dotaci na pořízení odpovídajícího přístrojového vybavení. Původně přes jednadvacet milionů korun, nakonec ale díky veřejné zakázce postačilo patnáct milionů. Zbývajícího více než dva a půl milionu doplatil Jihomoravský kraj coby zřizovatel nemocnice.

„Postupné vybavování novými přístroji a dalšími zdravotnickými pomůckami pro péči o pacienty s poruchami mozkové tkáně trvalo déle než rok. Poslední z přístrojů uvedeme do provozu v pondělí," informovala mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová.

„O iktovém centru v Břeclavi slyším poprvé. Nejsem odborník, nemám na to jasný názor. Obecně si ale myslím, že cokoliv bude v nemocnici z hlediska péče o pacienty navíc, je asi správně," vyjádřil se k novince Břeclavan Václav Hrůza.

Nemocnice za dotaci nakoupila lůžka pro intenzivní péči, resuscitační lůžka, monitorovací systém, plicní ventilátory, injekční a infuzní dávkovače i hemodynamický monitor. Ale také odsávačky, defibrilátor, transkraniální ultrazvuk, ultrazvuk pro vaskulární vyšetřování s kontrastní látkou a přístroje pro rehabilitační péči.

„Dovybavení se týkalo oddělení ARO, neurologie, fyziatricko-rehabilitačního a radiodiagnostického oddělení," upřesnila Schweitzerová.

A jak konkrétně iktové centrum v Nemocnici Břeclav funguje? „U pacientů s podezřením na mozkovou příhodu provedeme diagnostiku příčin tohoto stavu. Při vyloučení krvácení přistoupíme ihned ke speciální léčbě trombolýze, která zprůchodní postižené cévy," popisovala ředitelka nemocnice.

A pokračovala. „Při krvácení do mozku postup konzultujeme s vyšším odborným pracovištěm. Při potřebě neurochirurgické operace transportujeme pacienta do iktového centra Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. Po operaci se pacient vrátí zpět do Břeclavi. Léčbu převezeme neurologické oddělení, které zahájí i včasnou rehabilitaci. K doléčení pak slouží oddělení rehabilitace," doplnila Bambasová.