Radnice letos pro návštěvníky připravila i nového průvodce městem. Nese název Objev(uj)te Břeclav. Na šestnácti stranách přináší informace o městě a jeho lákadlech.

V podobném designu je laděný i kulturní kalendář. Nabízí na 180 kulturních a společenských akcí, které v Břeclavi od května až do konce září pořádá nejen město, ale i další organizátoři. „Jsem přesvědčený, že Břeclav má zajímavou nabídku, jen o ní lidé nevědí," vyjádřil se Krátký.

Letáky s pozvánkami na další měsíc bude rozdávat dvojice v historických kostýmech na vlakovém nádraží. A to od května do září, vždy poslední sobotu v měsíci, kdy do Břeclavi přijede parní vlak. „Každý víkend pojede čtyřikrát denně mezi Břeclaví a Lednicí historický motoráček. Poslední sobotu v měsíci ho vždy vystřídá parní lokomotiva," objasnila mluvčí města Eliška Windová.

Průvodce městem i kulturní kalendář jsou zdarma k dispozici v turistickém informačním centru. To letos obohatí nabídku půjčovny kol o koloběžky. „Budeme mít celkem tři, pro dospělé i děti," upřesnila Hana Suchánková z břeclavského „ticka".

Břeclav na talíři

Nově bude zájemcům zdarma přístupná vyhlídková věž kostela v Poštorné, a to v červnu a září o víkendech. Přes prázdniny pak každý den.

Řadu akcí zastřeší červnové Dny města Břeclavi. Patnáctého se bude pádlovat mezi mosty, 22. června jsou na programu závody dračích lodí. Ve stejný den se uskuteční druhý Břeclavský pivní manifest, zatímco od 26. do 28. června se představí lidem Zámecký pivovar. Od 15. do 22. června pak díky projektu Ochutnejte Břeclav nabídnou vybrané restaurace speciální regionální menu.

Další novinkou budou Velkomoravské stezky. „Pátého července se mohou lidé vydat na kole na trasu Břeclav – Pohansko – Mikulčice a zpět. Na Pohansku je připravený rodinný den plný historie, v Mikulčicích bude program pokračovat," popsal Krátký.

V květnu a červnu zahraje na Pohansku i country kapela. Chybět nebudou hudební středy U Kapra, in-line vyjížďky, kurz lidových tanců nebo akce pořádané Sdružením břeclavských výtvarníků. O prázdninách budou také na pondělní podvečery v kině Koruna připravené přednášky o životném prostředí.

Novým počinem jsou i dárkové předměty s motivem Břeclavi, které nabízí „ticko" v Lichtenštejnském domě. Mince, hrnky a magnetky doplňují i trička s motivy železnice a cyklistiky. „Jejich autorem je výtvarník Karel Křivánek," uvedl místostarosta.

„O novinkách připravených na letošní turistickou sezónu nejsem informovaný, proto je mohu jen těžko hodnotit. Trochu mě mrzí, že město podle mého dostatečně nevyužívá potenciálu Lednicko-valtického areálu. Je to škoda," reagoval předseda opozičního Pro Regionu Pavel Dominik.