Možná kvůli etickému volebnímu kodexu kampaně, s nímž před nedávnem přišla ODS. Byl zahřívacím tématem pro kandidáty. A rozdělil volební jedničky na dvě strany. „Dotkla se mě věta, že etický kodex končí dnem voleb," zmínila například Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků), proč se pod něj nepodepsala. Spolu s ní to odmítli zástupci ANO 2011, Zdravých Hustopečí a ČSSD. Slušné chování jim totiž přijde samozřejmé.

Naopak, že se k ODS připojili, vysvětlili lídři Sdružení nezávislých kandidátů (SNK), KSČM, lidovců a Nezávislých jasně: Proč nepodpořit někoho, kdo se chce chovat slušně?

Velkým tématem v Hustopečích je stále ztrátová městská nemocnice. Současná radnice o ní nyní jedná s Jihomoravským krajem.

Kamil Konečný (ANO 2011) se vyslovil pro vypsání nového výběrového řízení na provozovatele nemocnice, ovšem s mírnějšími podmínkami než u toho předešlého, neúspěšného. „Musíme konat rychle, nemocnice dál prodělává. Jen soukromá firma zajistí, abychom neměli strach se tam nechat operovat," řekl lídr hnutí, které má v komunálních volbách premiéru.

Podobně mluvila i „želízka" Nezávislých a lidovců, kraji moc nevěří ani SNK. Naopak k převzetí krajem se přiklání Zdravé Hustopeče a ČSSD. A to i z důvodů větší „páky" pro vyjednávání smluv se zdravotními pojišťovnami. Libor Sadílek (ODS) zvolil diplomacii. „Jsme připravení soutěžit, když nevyjdou přímá jednání s Jihomoravským krajem," uvedl.

Co s Formankou?

Břeclavský deník si připravil otázku také na městský kemp Formanka. „Dál nechat v pronájmu, hledat kupce či provozovat městem?" zněl dotaz. Odpovědi se lišily. Pět lídrů bylo jasně proti prodeji. „Nejlepší řešení je, aby Formanku provozovalo město," vyjádřila se naproti tomu Ingrid Florusová (Zdravé Hustopeče).

Oponovali jí lídři ODS i ANO. S odůvodněním, že město nemá podnikat. Kemp by pak prodali Jan Vrba (SNK) a Kamil Hycl (Nezávislí). „Prodal bych Formanku už před pěti lety, kdy jsme za ni mohli dostat takové peníze, za které bychom postavili domov pro seniory," vyjádřil se Hycl.

Další otázka se týkala podpory kulturního vyžití mládeže ve městě a uvadajícího M-klubu. Vzešla z volební inventury Břeclavského deníku mezi Hustopečany. Michal Vejpustek (ČSSD) si rozuměl s vedle něj sedící Florusovou. „Na kultuře a mládeži se nedá vydělávat," shodli se.

Téma mládeže ale cítili jako důležité i ostatní lídři, kteří zmínili hned několik možností podpory. „Nesnažme se ale mládeži organizovat život. To nefunguje. Podporujme mládež v její činnosti," upozornil například Pavel Košulič (KDU-ČSL).

Ke shodě se kandidáti nedobrali u počtu strážníků. „Ve třech se jejich práce zvládá těžko. Měli bychom najít peníze na navýšení počtu," myslí si Michal Vejpustek (ČSSD). Jinak mluvil Jan Vrba (SNK). „Jejich počet je dostatečný. Když se před několika lety snížil z šesti na dva, nikdo to ani nepoznal," namítl muž.

Probírala se i další témata. Ludmila Živná (KSČM), která v úvodu přiznala, že do „její" strany se mladí lidé nehrnou, navrhla zrušit dětem poplatky za využívání tělocvičny.

A hlas lidu? Dotazů byla řada. Bohumila Defeldová se zeptala například na to, jak by lídři zlepšili život důchodců a postižených lidí ve městě.