„Nápad vznikl na loňském Senátorském dřevosochání u břeclavského gymnázia. Jan Hajda přislíbil, že pokud obhájí své senátorské křeslo, zasadí se o výstavu, která představí Břeclavsko. Řekl, že by byl rád, kdybych na ní vystavil své práce. Svému slovu dostál, čehož si s velkým vděkem vážím," usmívá se energický šedesátník.

Výstava nese 
název Vyznání a odkazuje k jedné z jeho soch. „Jde o ženu, která objímá své housle. Původně měla znázorňovat vyznání lásky k hudbě, nakonec jsem ale nechal význam slova v obecné rovině. Socha je asi metr vysoká a vznikla z javorového dřeva," mluví o motivu výstavy, k němuž má jako věřící člověk blízko.

Spolu se sochou Vyznání zkrášlí prostory Senátu dalších třináct uměleckých děl ze dřeva. Ty bude moct docenit i 81 senátorů, kteří kolem nich budou chodit na zasedání. Někteří z nich nebudou chybět ani na úterním zahájení výstavy.

To doprovodí kulturou z Podluží Jaroslav Švach se svou folklorní skupinou. V té na gajdy zahraje další břeclavský dřevosochař Jan Huňař. A dojde i na dobré víno z jihu Moravy.

„Jsem moc rád, že se v Praze představíme spolu. Předvedeme, jak šikovní lidé na Břeclavsku žijí. Možná se tam chytnou za nos, že jsme ještě šikovnější než Pražáci," směje se sochař, jenž začal se dřevem před pětadvaceti lety.

V té době ještě pracoval na ropné plošině pro naftové doly. Dnes už se však věnuje výhradně svým dvěma hlavním koníčkům. „Vedle dřeva jsou mým hlavním koníčkem bonsaje. Už pětatřicet let," doplňuje rodák z Břeclavi.