VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

28.7.2012 1
SDÍLEJ:

Letos na Včelíně degustovali třicet druhů klobásek.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

Moravský rybářský svaz při břeclavském rybníku Včelín letos organizoval už osmý ročník oblíbeného Klobáskobraní. Sešlo se na třicet vzorků klobás domácí i profesionali­zované výroby a sedm druhů pomazánek. Porotci byli jako každý rok vybráni podle jiného klíče. V minulých letech se nad voňavými dobrotami z masa sešli lékaři, umělci i radní. Letos sjednotilo pětici fajnšmekrů jediné téma. Voda. Koštoval vedle sebe rybníkář, sportovec i zaměstnanec vodárenské společnosti.

Poprvé dostal příležitost ochutnat třicet různých klobás během jedné hodiny také Petr Foukal z Břeclavi. A nemohl si nápad vynachválit.

„Obecně se rozhodně nepovažuji za příznivce racionálního stravování a počítání kilojoulů, takže si klobásky užívám. Raději mám ty libovější, jemnější, správně prouzené a hlavně s nápaditými chuťovými tóny. Třeba s příměsí sýrů. Nějaké excesy nebo pikantní čabajky u mě nevyhrají," svěřil se jedenačtyřicetiletý degustátor.

„Hodnocení se odvíjelo stejně jako při ochutnávce vína, chutná nechutná. V porotě nás bylo pět, hodnotili jsme chuť, vůni a vzhled kousku i celé klobásky. Rozhodování nebylo lehké, museli jsme zvážit všechny dané vlastnosti vzorku. Některé chutnaly skvěle, ale nevypadaly tak hezky jako ostatní," usmál se arbitr.

Klobásky pocházely ze tří čtvrtin z Břeclavska. Od výrobců z Lanžhota, Tvrdonic či Týnce. Pochlubili se ale také klobáskáři z Beskyd nebo Slovenska. Mezi sedmi druhy pomazánek nechyběla ani ta z plísňového sýra nebo rybičková. K tanci a poslechu po vyhlášení vítězů zahrála country kapela Čtyřlístek.

Osmý ročník Klobáskobraní vyhrál Stanislav Tkadlec z Břeclavi–Poštorné s domácí klobáskou. Druhým místem se může pochlubit Bohuslav Válik ze Slovenska s pašeráckou klobáskou a třetí příčku obsadilo Řeznictví Vašíček z Velkých Bílovic s domácím výrobkem. Nejlepší pomazánkou byla vyhlášená česnekovo–sýrová od Saskie Hyklové. Druhou nejchutnější se stala rybičková od Ivony Duroňové a třetí skončila bůčková pochoutka od Lucie Tesaříkové.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Michalčík, 10. října 2017, 6.53, 51 cm, 3270 g, 6.53, Hodonín
6

Novorozená miminka Břeclavska 42. týdne 2017

Ilustrační foto.

Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu

Kouzlo zabralo. Bradavický guláš chutnal hostům festivalu nejvíce

Mikulov /FOTOGALERIE/– Přestože se z nebe spouští provazce deště, k hotelu Zámeček v Mikulově míří davy lidí. Chuť na guláš a víno je silnější než neduhy počasí. Sobotní Pálavský gulášfest opět láká.

Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků

Jižní Morava /FOTOGALERIE, VIZITKY POSLANCŮ/ – Jihomoravské poslance čeká velké střídání. Křeslo získá čtrnáct nových politiků z kraje. Dvanáct ze stávajících poslanců za jižní Moravu končí ve sněmovně úplně, devět zůstává.

V rekordním hodovém průvodu kráčelo přes pět stovek lidí. Ve vracovském kroji

Vracov - Celkem 566 lidí ve vracovském kroji. A k tomu další stovka v krojích přespolních. Sobotní hodový průvod z roku 2015 ve Vracově na Hodonínsku se díky komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den zapsal počtem krojovaných v jedné obci mezi české rekordy. A je mu věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.

Opravený bazén v Hodoníně brzy otevře, lidé za vstup zaplatí víc

Hodonín – Devětadvacet měsíců „na suchu“ končí. Plavci z Hodonína a okolí se od listopadu konečně dočkají znovuotevření krytého bazénu v okresním městě. Za pobyt ve vodě ve zmodernizovaném sportovišti si ale připlatí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení