„Před letními prázdninami začaly hlídky z obvodního oddělení v Břeclavi vyjíždět do města také na kolech. Nyní jsou na ulicích mnohem více vidět, protože obdrželi speciální polepy na rámy kol, bezpečnostní přilby či speciální oblečení," přiblížila alternativní novinku v ochraně práv a pořádku břeclavská policejní mluvčí Hana Kejlová.

Ideální podmínky

V některých částech České republiky projekt neožil. Důvodů ke zřízení cyklohlídek na Břeclavsku ale bylo několik. Především šlo o vhodné podmínky k využití kol díky Lednicko-valtickému areálu s velkým množstvím rekreačních zařízení, památek a cyklostezek.

„Policejní kola fungují v Břeclavi zatím pouze dvě. Vybraná dvojice policistů vyjíždí pouze tehdy, má-li službu. Kola si mezi sebou ostatní policisté nestřídají. Cyklohlídky vykonávají běžnou službu, snaží se působit i preventivně," doplnila policejní mluvčí.

Trekingové kolo v barvách policie má kvalitní cyklistickou výbavu. Jezdci se oblékají do cyklodresů pro letní, jarní a podzimní období. Samozřejmostí jezdcovy výbavy je zbraň a další donucovací prostředky.

„Nespornou výhodou je, že se uspoří pohonné hmoty. Hlídka je taky dobře dostupná a nemá problémy s terénem, který často vozidla v pohybu omezuje," završila informace o policejní novince Kejlová.

Podle netradičních cyklistů obyvatelé města alternativní pohyb strážců pořádku v ulicích vítají.

„Lidé na nás reagují většinou pozitivně. Vidět policistu na kole je pro ně ale stále novinka. V místech, kudy jezdíme, se však podle jejich slov cítí mnohem bezpečněji," pochválil nový policejní projekt člen cyklohlídky Tomáš Martínek.

Vyšší bezpečnost

Pozitivně vnímá nový pohyb policistů po městě také Hana Bruchterová, která se po Břeclavi na kole každodenně pohybuje.

„Myslím si, že i pár policistů na kolech může ve městě zvýšit bezpečnost. Budou pohyblivější a míň nápadní než ve stříbrných autech s houkačkami, takže můžou provinilce dopadnout dřív, než se stihnou rozkoukat. Břeclav taky konečně neuvidí jenom z bezpečí policejního auta, ale budou ho vnímat taky jako cyklistické město," zamyslela se devětačtyřicetiletá Břeclavanka.

„Pokud by se počet policistů na kolech zvýšil, nezanedbatelně by se podle mého ušetřilo na benzínu. Nikdo jim taky nebude moct vyčítat, že se po nocích zašívají v temných uličkách a v klidu policejních aut pospávají. Na sedátku kola pasivní moct být nebudou," rozvykládala se.

Cyklohlídky jezdí na modro – stříbrných kolech. Na rámech a přilbách mají nápis policie. Jezdci oblékají reflexní cyklistické dresy.

PETR VLASÁK