„Jedná se o první kulturní akci, kterou pořádá Rada Romů v Břeclavi. Festival však není určený čistě pro Romy, ba naopak. V sobotu se brány bývalého kempu pod břeclavským zámkem otevřou všem, aby se ukázalo, že jsou místní Romové schopní zorganizovat a pobavit občany města," vysvětluje Vítězslav Vala (na snímku), jenž nad Romfestem jako zastupitel a předseda kulturní komise Břeclavi převzal záštitu.

Brány festivalu se otevřou přesně hodinu po sobotním poledni. Na programu je vystoupení dětských tanečních souborů Šukar čaja z Hodonína a Devloreske čavore z Břeclavi. Jako výjimeční muzikanti se Romové představí v sedmi hudebních sestavách.

Kromě Rosen bandu z Mikulova zahraje i písničkář Gejza Horváth z Brna, romské kapely ze Slovenska či Gipsy Patrik z Kladna.

„Je to sice první ročník a pro místní nové téma, ale za pořadatele můžu zaručit zajištění bezpečnosti a služeb jako na ostatních festivalech. Pro případ špatného počasí máme půjčené stany, které pojmou na dvě stě návštěvníků. Akce tak bude za každého počasí," zdůrazňuje Vala.

Romfest zve za hudbou a tancem také rodiny s dětmi. Pro ty je připravený skákací hrad či výtvarná dílna. Návštěvníci si také budou moci pochutnat na kulinářském umění Romů. Děti do dvanácti let mají vstup zdarma, jinak je vstupné rovná stokoruna.

„Jsem optimista. Romové se chtějí blýsknout v tom nejlepším světle a nadšení jsou i lidé z Břeclavi a okolí, kteří přislíbili návštěvu. Snad se tak vyplní i cíl festivalu, který chce menšinovou a většinovou část obyvatel ve městě spojovat. Samozřejmě je to běh na dlouhou trať. Začít romskými přednostmi jako je hudba, tanec a jídlo je ale podle mě ideální," je přesvědčený Vala.

Podle něj Romfest ve městě už stihl vzbudit rozruch. „O dotace jsme žádali stejně jako jiní na podobné kulturní akce, které je také dostaly. A i tak na Romfestu pořádající romský podnikatel několik desítek tisíc korun prodělá. Stojí to ale za to. Aktivní a slušní Romové z Břeclavi chtějí dát najevo, že tu jsou," uzavírá.

Ten se nebojí ani případných extremistických půtek, které by mohl Romfest přitáhnout. Policie totiž bude situaci sledovat.