Stává se z toho tradice. Před projednáváním rozpočtu města uspořádalo vedení břeclavské radnice setkání zastupitelů, již třetí takzvaný workshop na toto téma. Podle starosty Oldřicha Ryšavého (ČSSD) však na něm chyběli zastupitelé z opozičního Pro Regionu. S jejich předsedou Pavlem Dominikem starosta přesto mluvil. Den předtím. Rozpočet budou zástupci Břeclavi schvalovat již ve středu.

„Na setkání přišli ti, kteří měli zájem. Zdaleka ne všichni. Účast není povinná. Přítomným jsme vysvětlili věci, které s návrhem rozpočtu souvisí," uvedl v pondělí Ryšavý.

Proč na setkání nebyli zastupitelé za Pro Region, Dominik v pondělí nevěděl. „Všichni chodíme do práce, možná, že to kolegové nestihli, bylo to od čtyř hodin odpoledne," hádal důvod.

Vlastní rozhovor mezi ním a Ryšavým se podle Dominika vedl spíše v obecné rovině. Břeclavský starosta k tomu sdělil, že Dominikovi vysvětlil ty záležitosti, které jej zajímaly. „Z našeho hodinového povídání mám dobrý dojem," nechal se slyšet Ryšavý.

Toto vyjádření ale předsedu Pro Regionu překvapilo. A dodal: „Tak trochu jsem očekával, že pan starosta vysloví přání podpory Pro Regionu při schvalování návrhu rozpočtu. To se na schůzce nestalo. Předpokládám tedy, že ji nalézá jinde," řekl.

Nejsou spokojení

Návrh rozpočtu okresního města pro příští rok počítá se schodkem lehce přesahujícím 44 milionů korun.

Členové Pro Regionu o něm budou společně jednat den před konáním zastupitelstva. „Jednou z položek, která podle mě bude vadit a na kterou se zaměříme, bude zvýšení výdajů v souvislosti s převzetím krytého bazénu a koupaliště příspěvkovou organizací Tereza. Očekával jsem, že na to přijde na zastupitelstvu řeč, v materiálech k němu jsem ale o tom nenašel zmínku. Ředitel Terezy asi vystoupí přímo před zastupiteli," myslí si Dominik.

Tomu stále chybí důvod, proč město k tomuto převzetí přistoupilo. „Vyvolá to velký tlak na rozpočet. Myslím, že to nebude hodnocené dobře a pro město z toho nic hmatatelného neplyne. Vedení města si toto rozhodnutí musí obhájit," dodal.

Už nyní se Dominik navíc obává dopadů současných opatření břeclavské radnice na rozpočty v budoucích letech.

Také v Mikulově a Hustopečích připravují rozpočty.

„Je to živoucí organizmus. Zatím jsme ve schodkovém režimu. To je však pro mě nepřekonatelná záležitost. Budeme o rozpočtu jednat, návrh předložíme tehdy, až bude vyrovnaný. Chybí dorovnat asi deset milionů," upřesnil v pondělí starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Ani v Hustopečích nejsou s rozpočtem ještě úplně spokojení. „Návrh máme. Nesplňuje však vše, co si představujeme. Budeme se snažit projednat investiční priority města. Jsme opatrní. Rozpočet bude podle všeho mírně schodkový," vyjádřil se také hustopečský starosta Luboš Kuchynka.