PRO DĚTI. „Maminky s nejmenšími dětmi mají možnost navštívit každé pondělí v březnu dopoledne od devíti do dvanácti hodin půjčovnu pro děti, v níž si vyberou z nabídky dětské literatury," uvedl zástupce ředitele knihovny Jaroslav Čech. Na stejném místě se uskuteční i výtvarná soutěž, která trvá od dvacátého února do pátého dubna. Téma: Chléb neroste v trávě. „Děti mají za úkol namalovat, nakreslit, vyrobit či jakoukoliv technikou zachytit některý z okamžiků cesty, kterou chléb podstoupí, než se dostane k nám na stůl. Práce mohou být i trojrozměrné, na libovolném formátu," pokračoval Čech.

ELEKTRONICKÉ ČTENÍ. Jednu z nejpopulárnějších čteček Kindle si lidé budou moct vypůjčit včetně několika desítek nahraných volně šiřitelných titulů elektronických knih. „Rozhodli jsme se to nabídnout v souvislosti se stále zvyšující se popularitou elektronických knih ," sdělil Čech. Čtečka bude k dispozici na dobu jednoho měsíce.

HLEDÁNÍ V MOBILU.„Spustili jsme testovací provoz nové moderní služby pro naše čtenáře. Jedná se o možnost komfortně využívat online katalog knihovny na přenosných zařízeních, jako jsou moderní mobilní telefony a tablety," vzkázal zástupce.

ZA PÁNEM PRSTENŮ.Do tajů Nového Zélandu, tedy místa, kdy vznikal oblíbený příběh Pána prstenů, dá nahlédnout cestovatel Jiří Mára. Návštěvníci přednášky se dozví například o zvycích domorodců, uvidí tančit Maory, vařit bláto i tryskat gejzíry a poznají, jak se na Novém Zélandu slaví Vánoce i Silvestr. Současně se lidé dozví, že podobnou cestu je možné zvládnout i na invalidním vozíku. Program začíná pátého března od deseti hodin dopoledne.

LITERÁRNÍ KAVÁRNA.Osudům muslimských žen patří literární kavárna, která se uskuteční dvanáctého a čtrnáctého března vždy ve čtyři hodiny odpoledne. „V povídání nazvaném Ženy za závojem se na příkladu několika konkrétních životních osudů dozvíte mnohé o postavení muslimských žen, jejich zvycích a tradicích. Řeč bude také o jejich oblékání, osobní hygieně nebo problematice ženské obřízky," zmínil Čech.

RUŠTÍ LEGIONÁŘI.Jako připomínka 163. výročí narození československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka se ve velkém sále uskuteční projekce filmu Nahodilá armáda, popisující vznik a činnost československých legií v Rusku. Promítání bude v úterý 26. března v osm hodin ráno pro studenty a v šest hodin odpoledne pro ostatní.