Kdy je burčák nejchutnější?

Podle platného vinařského zákona se sice burčák smí vyrábět od prvního srpna do konce listopadu, nejlepší odrůdy jsou ale podle mě až v září a říjnu.

Co kvalitu burčáku ovlivňuje?

Podstatná je hlavně kvalita sklizených hroznů. Musí být zdravé, dobře vyzrálé a dostatečně sladké, aby se nemusely doslazovat. Lidé si mohou klidně koupit burčák i sladší, protože sladká chuť postupně odejde.

Dá se kvalitní burčák zakoupit i u pouličních prodavačů?

Kvalitnější burčák je samozřejmě u vinařů ve sklepě, kde mají vinaři lepší možnosti burčák skladovat. Dobrý burčák se dá ale koupit i u pouličních prodavačů, můžete u nich však častěji narazit na nekvalitní nebo ředěný burčák.

Jak je nejlepší burčák skladovat?

Burčák je nápoj, který ne〜ustále „pracuje“. Měl by být proto skladovaný v chladu, nejlépe ve sklepě nebo v ledničce. Pokud jej uchováváme v PET lahvi, uzávěr lahve by měl být uvolněný tak, aby propouštěl vzduch. Burčák totiž obsahuje oxid uhličitý, takže by mohl velice snadno „vybouchnout“.