Dobrou zkušenost s letošními burčáky potvrdil například Lukáš Procházka 
z Velkých Bílovic. Ten „mléko starců" pije rád a v tomto roce už zvládl ochutnat několik vzorků. „Měl jsem jeden decilitr v Mutěnicích a chutnal mi. Pak jsem vypil asi půl litru burčáku z Velkých Pavlovic. A naposledy jsem si ho dal na Burčákových slavnostech v Horních Bojanovicích, byl také výborný," zhodnotil Procházka.

Přiznal rovněž, v jakém stádiu kvašení mu vinný mošt chutná nejvíce. „Ten sladký moc nemusím, spíše takovou mírnější nasládlost," doplnil.

Tisíce litrů

Částečně zkvašený mošt z hroznů vinné révy se v současné době prodává ve stáncích u silnice, ve vinařstvích i ve vinotékách. Burčák nabízí svým zájemcům pravidelně také Vinařství Petr Skoupil z Velkých Bílovic. „Každý rok ho děláme v množství okolo patnácti tisíc litrů. Prodáváme ho u nás ve vinařství, ale rozvážíme ho i do vinoték a obchodním partnerům," shrnul manažer vinařství Petr Skoupil.

Burčák prodávají od půlky srpna zhruba do poloviny října. „Letos je pro burčák dobrý rok. Momentálně jej máme 
z odrůdy Irsai Oliver, pak budou následovat burčáky z Muškátu či Mülleru Thurgau. V případě poptávky nemáme problém udělat později ani červený burčák," řekl Skoupil.

Zájmu lidí o burčák si všímá i vinař Valihrach. Podle něj raději zavítají do osvědčených míst. „Lidé se sem vrací. Asi to má svůj význam. Nekupují burčák někde u cest, ale přímo ve vinařství," vysledoval Krumvířan. Přitom se prodeji burčáku věnuje jen okrajově.

Alkoholický nápoj nabízí ve své vinotéce i sommeliér Libor Nazarčuk. „Snažíme se, abychom jej prodávali nepřetržitě. Momentálně je z hroznů Irsaye Oliver, Muškátu moravského a Mülleru Thurgau. Už by měl být v nejbližších dnech dokonce i burčák 
z Rulandského šedého," vyjmenoval Nazarčuk.

Ceny se podle zjištění Břeclavského deníku Rovnost nyní pohybují mezi 60 až 65 korunami za litr.

MICHAL HRABAL