Stojí v Praze a krajských městech. A jeden také ve Valticích u vstupu do Valtického Podzemí.

„Loni to byl zkušební rok. Ověřili jsme si, jak burčákomaty v různých podmínkách provozu fungují a nakolik jsme je schopní zásobovat. A jaký je zájem lidí,“ řekl Milan Sedláček, spolumajitel Vinařství Chateau Lednice, které si nechalo unikátní přístroj patentovat.

Jedná se šestisetlitrovou nerezovou nádobu vybavenou chladícím systémem, která umožňuje uchování částečně zkvašeného hroznového moštu až pět dnů.

„Každý, kdo chce zažít krásný večer, měl by si svůj vrchol s burčákem prožít doma. Takže pokud si lidé koupí podchlazený burčák, mohou si sami počkat na burčákový vrchol,“ uvedl jednatel firmy Jindřich Sobota.

Podle Sedláčka, který si na snímku čepuje burčák z patentovaného přístroje, burčákomatů do budoucna ještě přibude. „Plánujeme je rozmístit i do okresních měst. Břeclav bude příští rok první na řadě,“ slíbil.