Velká cedule s nápisem burčák, kousek za ní stánek a v něm Soňa Machučová z Valtic. Sladký nápoj nabízí na odpočívadle u Sedlece už šestým rokem. Letos je podle ní hroznů málo, což znamená větší náklady na výrobu. Burčák přesto u silnice prodává za stejnou cenu jako loni. Litr za padesát korun.

„Úroda hroznů je tentokrát hrozně malá. Může za to nedostatek slunce a naopak hodně vody. Vinohrady byly zaplavené a úroda je i proto slabá. Burčáku je tedy velmi málo, takže by měl být dražší. U nás jsou ale ceny pořád stejné. Proč bychom měli zdražovat, jsme tady pro lidi,“ usmívala se Machučová.

Burčák prodává už od minulé soboty. „Zájem je opět velký, lidé se k nám pořád vracejí. A to jak ti stálí, tak i ti, co nakupují jen občas,“ řekla spokojeně s tím, že mezi zákazníky převažují turisté. Domácích zájemců je méně. Na lahodný mošt zlatavé barvy se rodinná firma specializuje. Jak přiznala, letos ho vyrobila zhruba o polovinu méně než loni. „Je z odrůdy Irsai Oliver,“ prozradila.

Větší množství burčáku každý rok vyrábí také velkopavlovické Vinařství V & M Zborovský. „Burčák zatím ještě nemáme. Bude až příští týden. Každopádně letos bude dost problém sehnat hrozny na burčák,“ poznamenal spolumajitel firmy Vladimír Zborovský. Ten se domnívá, že horší úroda hroznů, za kterou mohou zejména choroby, se nijak výrazně nepromítne do ceny burčáku. „Oproti loňsku bude možná jen nepatrně vyšší,“ prorokuje Zborovský.

Jak se svěřil, kromě vlastní suroviny kupuje hrozny na burčák i od dalších vinohradníků. Shání je většinou v okolí deseti kilometrů od Velkých Pavlovic. Letos ale bude zřejmě muset vyrazit dál. „Musím dát víc inzerátů, obvolat různé dodavatele,“ řekl velkopavlovický vinař. Že by na burčák použil surovinu například z Maďarska, zásadně odmítá. Stejně tak i Machučová.

Statisícové pokuty

Burčák je totiž jako každý rok i letos pod drobnohledem České zemědělské a potravinářské inspekce. Její pracovníci v terénu zjišťují, zda například prodejci „nekřtí“ burčák vodou nebo třeba nepoužívají syntetická barviva. Kontrolují ale samozřejmě také původ hroznů.

Tradiční název burčák lze použít pouze za předpokladu, že je nápoj vyrobený pouze z tuzemských hroznů. V dokladech musí mít prodejce uvedenou provenienci a výrobce nebo stáčírnu. Pokud výrobce nakoupil hrozny v cizině, musí nemá nápoj nárok na označení burčák, ale musí ho nazvat například „mošt ze Slovenska“ nebo „částečně zkvašený hroznový mošt ze Slovenska“.

Podle mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petry Hoferkové se kontroloři soustředí vždy na nejproblematičtější místa. „Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce probíhají jak v kamenných prodejnách, tak také u stánkařů, kteří nabízejí burčák například podél silnic,“ uvedla. Na Břeclavsku se zatím nevyskytl u prodejců žádný problém. „Je však potřeba zohlednit, že kontroly jsou vzhledem k letošní pozdní sklizni teprve v počátku,“ poukázala Hoferková.

Co se týče prohřešků, nejčastěji jsou podle ní v oblasti označování výrobku. Tyto nedostatky se mnohdy podaří odstranit přímo v průběhu kontroly. Pokud inspekce zjistí nějaké nedostatky, zahajuje správní řízení. Stanoví se výše pokuty, kterou inspekce provozovateli uloží. Když například kontrola zjistí ředění vodou, může se pokuta pohybovat ve výši i několika stovek tisíc korun.

JIŘÍ ŠEVČÍK, ELIŠKA WINDOVÁ

Co je burčák:

Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to meziprodukt při výrobě vína. Obsah alkoholu je zpravidla mezi 1 – 7 %. Burčák se vyrábí z bílých i modrých hroznů. Bílý burčák má světle až tmavě žlutou barvu s mírným kvasničným zákalem. Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytnout jemná usazenina. Červený burčák má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, ale je s mírným zákalem kvasinek. Burčák obsahuje významné množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, přírodní hroznový a ovocný cukr . Dobrý burčák se projevuje ovocností v chuti i ve vůni. Podle vinařského zákona se burčák může vyrábět jen s tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30 listopadu. Produkt vyrobený ze zahraničních hroznů se označuje názvem částečně zkvašený hroznový mošt.

Zdroj: www.vinarstvizborovsky.cz