Když Machová vzpomíná, vybaví se jí přibližně rok stará událost. Bylo teplo, kráčela vsí společně s kamarádkou žijící v sousedství… „Před domem pobíhala starší paní, plakala. Uvnitř měla maminku, která byla po operaci. Nemohla se za ní dostat dovnitř, protože ve dveřích byl klíč. Maminka omdlela a ležela na zemi asi tři hodiny,“ vypráví Machová.

Příbuzné spolu nejprve dokázaly mluvit, ležící žena však po čase kvůli vzrůstajícím zdravotním komplikacím přestala odpovídat. Machová nakonec prolezla malým oknem do koupelny a z té se dostala do kuchyně. „Tam jsem našla ležící důchodkyni, která sice nebyla v bezvědomí, ale její stav byl hodně špatný. Nemohla se hýbat, zvednout ruku… Pleť měla bílou. Nevěděla, kde je ani co se stalo,“ líčí Machová.

Zachránkyně s ní začala hovořit a dala jí napít, což pomohlo. To už se dovnitř dostala také dcera. Penzistka nakonec ani nechtěla volat sanitku, místo ní se obrátila na lékaře působícího v obci. „Moc mi to nedocházelo. Svěřila jsem se s tím doma manželovi, který to vzal jako neskutečnou věc, s níž se pak chlubil,“ tvrdí žena s úsměvem. Ocenění představitelů Vranovic si podle svých slov nesmírně cení. Kromě společenského uznání si díky tomu mohla pořídit také mobil a tablet.