Brněnské biskupství totiž nyní, po čtyřiadvaceti letech od Kovářova příchodu na Břeclavsko, rozhodlo o jeho přesunu do více než čtyřicet kilometrů vzdálených Ždánic u Kyjova. „Jistě je to škoda. Zůstala tady za ním spousta práce, postavil novou faru, opravil kostel, i v dalších obcích, které spadaly pod jeho farnost jako Týnec a Hrušky, se postaral o různé opravy. Lidé ho tu mají rádi, bude to velká ztráta pro obec," lituje odchodu faráře novoveský starosta Marek Košut.

Samotný Kovář si život na Břeclavsku nemůže vynachválit. „Na své zdejší působení budu vzpomínat úplně fantasticky. Byly to nádherné roky, které už se nezopakují a které byly úžasné," říká s notnou dávkou nostalgie jinak veselý farář. Podle jeho slov stihl za téměř čtvrtstoletí duchovní služby v Moravské všechno, co si vysnil. Hodně se při tom věnoval mládeži, stál u vzniku tamního sboru Zpěváčků nebo studentské polyfonie.

Dlouhá léta zná Kováře vedoucí chrámového sboru Josefa Víšková. „Budu na něj vzpomínat velice dobře. Rozuměli jsme si, co se týče chrámové hudby. Byla s ním dobrá spolupráce, nechal nás zpívat na faře. Navíc byl i dobrý kazatel," vypráví Víšková.

Ta vyzdvihuje i jinou oblast Kovářovy činnosti. „Jsem mu velice vděčná, že těsně po převratu zorganizoval několik zájezdů mladých do zahraničí. To bylo velmi přínosné, i díky němu měla mládež po letech, kdy se do ciziny jezdit nesmělo, otevřený svět," uzavírá Víšková, která si stejně jako ostatní novoveští věřící bude v následujících dnech zvykat na nového kněze.

VÁCLAV PETRŮ