„Je důležité, abych byl při tom a viděl, jak to tady funguje. Aby byli lidé spokojení," tvrdí a podupává si do rytmu bluegrassu. Hudby, která se zrodila kolem roku 1945 na jihu Spojených států amerických. Dnes má anglo-americký folklór bílého obyvatelstva jihu USA řadu následovníků po celém světě. Třeba na festivalu s názvem Bluegrass na vinici.

„Pět ročníků tohoto festivalu se konalo v Brodu nad Dyjí. Tamní prostory ale s přibývajícími lidmi přestaly vyhovovat. S kamarádem, co hraje ve skupině Popojedem, jsme se bavili o tom, že by to mohlo být tady. Přijeli se sem s organizátory podívat a jim se tu zalíbilo," vysvětluje, jak se šesté pokračování dostalo do areálu bývalých lázní za sedleckým obecním úřadem.

Na premiéru si i navzdory odpolednímu dešti našly v sobotu cestu dobré dvě stovky lidí. „Déšť nám nevadí, díky velkým stanům, které jsme koupili už dříve, jsou všichni návštěvníci krytí. A kapely samozřejmě také hrají pod střechou," ukazuje Pelán.

„Jsou to všechno hudební nadšenci. Ty kapely jsou jak hrozny. Nabalují se na ně další kuličky, myslím zapálené fanoušky, co s nimi jezdí po festivalech a dalších akcích," rozhlíží se po přírodním areálu zaplněném lidmi, které přilákala desítka kapel z celé republiky. Včetně Popojedem z Březí.

Za více než devítihodinový festival s Amerikou vonící hudbou, která patří do skupiny stylů country a western music, je sedlecký starosta rád. „Je to další kulturní akce v obci. A navíc příležitost dát lidem poznat něco, co tady ještě nebylo," říká.

Sobotní akci v Sedleci zastřešila obec společně s dobrovolnými hasiči. Ti si vzali na starosti také občerstvení. Ruce k dílu ale přiložili i myslivci, kteří udělali guláš. Výborný, fakt. „Není to o tom, abychom na těchto akcích vydělali, ale aby se lidé pobavili," zdůrazňuje Pelán.

V areálu bývalých lázní nyní pořádají Sedlečtí také hody, setkání harmonikářů, country večer a celou řadu akcí pro děti. Co bude dál s festivalem bluegrassu ale nechce starosta předjímat. „Bude záležet na ohlasech od kapel i lidí. Sedneme si a řekneme a co dál. Přemýšlíme i nad večerem s tancováním, případně spojením obou akcí. Ale to se všechno teprve uvidí," usmívá se.