„Důležité je také to, aby byla láhev důkladně otřená. Vmnoha restauracích vtomto dělají velkou chybu,“ zdůraznil při svém proslovu vinařský znalec.

Na akci snázvem Večer šumivých vín, kde bylo kochutnávce hned deset druhů tradičního novoročního nápoje, šlo ale především o to, aby se laici naučili správně perlivý mok otevírat.

„Nesmí to být žádná rána. Ještě je vtoleranci, když korek vydá zvuk o hlasitosti dámského pšouku,“ rozesmál Nazarčuk téměř kompletně obsazený zámecký sklep.

Ten své dovednosti demonstroval mimo jiné při takzvaném sekání sektu, kdy bryskně a přesně otevřel láhev tak, že sťal její hrdlo.

Ti, kteří nezůstali doma, mohli včerave večerních hodinách vbřeclavském zámku využít i netradičního občerstvení. Na stolech totiž nechyběl černý kaviár svejci či pečivo spěnou ze sušeného ovoce.

„Už jsem byl na řadě podobných akcí, kde se třeba i sekal sekt, ale tahle mi přijde nejpoučnější. Navíc tu byl bohatý výběr vín na degustaci,“ liboval si Kamil Prokeš z Dolních Němčic.

 

Degustační list: 1. Crémanr Quatre cuvée brut naturae (Vinselekt Michlovský Rakvice), 2. Chateau Valtice sekt clasique brut (Vinné sklepy Valtice), 3. Horst sekt Brut (Vinařství Hort Znojmo Dobšice), 4. Hrabal sekt brut (Vinařství Hrabal Velké Bílovice), 5. Cuvée Speciál brut (Christian Madl Schrattenberg), 6. Sekt Pinot Gris brut (sekt domaine Jan Petrák Kobylí), 7. Sekt 2004 (Tanzberg Mikulov), Sekt Pálffy extra suché (Víno Nitra), 9. Sekt Daniela rosé 2005 extra dry (Provin Velké Němčice), 10. Champagne Maily Grand Cru réserve brut.

 

Podrobná reportáž vpondělním vydání Břeclavského deníku (17. prosince)