Nejdelší lhůty jsou na plánované chirurgické zákroky. „Je to způsobené tím, že upřednostňujeme zákroky u akutních stavů," sdělil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Právě ve velkých fakultních nemocnicích čekají lidé na zákroky nejdéle. Hlavně na umělé náhrady kloubů. Ve Fakultní nemocnici Brno až dva roky. Ještě před pěti lety to byl podle dostupných údajů rok a půl.

Zařízení jsou mnohdy podle lékařů také omezená kapacitou operačních sálů a nasmlouvaným počtem zákroků s pojišťovnami, které je hradí. Dlouhodobě není zvladatelný ani narůstající problém s přesčasy lékařů.

čekací doba∙urologické ambulance
3–10 týdnů
∙ambulance bolesti
8 týdnů
∙echo-kardio
2 měsíce
∙ergometrie
4–5 týdnů
∙vyšetření na kardiologii 8 týdnů
∙ortopedické vyšetření
4 týdny
∙vyšetření CT
4–5 týdnů
∙ortopedie
6–18 měsíců

Nedostatek zdravotníků trápí i nemocnici v Hustopečích. „Chod všech našich oddělení nelze zajistit. Uvítali bychom lékaře například v oboru rehabilitace či specializované v oboru zobrazovacích metod," vyjmenoval ředitel nemocnice Karel Doležal.

Problémy s nedostatkem lékařů a s přesčasy se zatím však podle mluvčí Radomíry Schweitzerové vyhýbají břeclavské nemocnici. „Nouzi o lékaře nemáme. Personálně je provoz jednotlivých oddělení nemocnice zajištěný přesně v souladu s platnou legislativou. Stejně tak přesčasovou práci zaměstnanců máme řešenou v souladu se zákoníkem práce a problémy se zajištěním provozu nemáme," řekla Schweitzerová.

Čekací lhůty se na vybrané neakutní zdravotnické zákroky v Břeclavi pohybují v rozmezí od tří do deseti týdnů. Na jiné, například na operaci kyčelního či kolenního kloubu, mohou lidé čekat například až osmnáct měsíců. „Uvedené čekací lhůty jsou orientační a mají pouze informační charakter, protože jsou ovlivněné řadou faktorů. Lékaři provádí zákroky podle potřeby a stavu pacientů nebo také na základě kapacity jednotlivých oddělení," upřesnila mluvčí nemocnice.

Pozitivní zkušenosti má například Břeclavanka Karolína Soukupová. „Byla jsem objednaná na endoskopické vyšetření a čekala jsem opravdu v rozmezí do těch deseti týdnů, jak má nemocnice stanovené. Dostala jsem přesný termín a k žádnému posunutí termínu nedošlo," ujistila břeclavská pacientka.

Ostatní neakutní zákroky provádí lékaři průběžně ve lhůtách do tří týdnů či dvou měsíců.