Ceny brambor, ale i dalších zemědělských plodin, se v poslední době docela výrazně zvedly. Důvodů je hned několik.„Úroda je letos špatná. Brambory nesnáší podmáčení a v květnu i červnu stály ve vodě. Následně se během červencového sucha upekly a už víc nerostly. Ale my dost ploch zavlažujeme, takže ztráty nebudou tak velké," doufá majitel rodinné zemědělské firmy František Král z Týnce.

Dalším důvodem zdražení je fakt, že ubývá pěstebních ploch kvůli náročnosti pěstování brambor. Pohodlnější je podle Krále sázet řepku, obilí nebo kukuřici. „Tím, že výkupní cena je vyšší, ale úroda poloviční, tak se nám náklady a výnosy srovnávají," řekl týnecký pěstitel.

V obchodech se v současnosti ceny raných brambor pohybují v rozmezí od patnácti do třiceti korun za kilogram. Přímo u zemědělce vyjde malé balení brambor na přibližně dvanáct korun. Od sto kilogramů nahoru pak přijde kilogram stále ještě i na devět korun.

František Král mladší, syn týneckého zemědělce, se před nedávnem nechal slyšet, že bez intenzivní závlahy šestnáct hodin denně by brambory letos neměli vůbec. „V tom vedru, co bylo, se ve vodě úplně vařily," popisoval.

Předražený dovoz

Vysoká je v obchodech také cena jablek. V jednom z břeclavských supermarketů stál včera kilogram jablek od 29,90 do 59,90 korun, v závislosti na jakosti a druhu odrůdy.

„Předražená jablka, která se aktuálně v obchodech prodávají, jsou z dovozu a navíc z loňské sklizně. My zatím trháme pouze letní odrůdy. A to jen pro své vlastní potřeby na šťávy a mošty," uvedl ředitel společnosti Sady CZ, která hospodaří ve Velkých Němčicích, Vojtěch Šafařík.

Velkoněmčičtí pěstitelé jablek očekávají letos průměrnou úrodu. K prodejním cenám podzimních odrůd se zatím nechtějí vyjadřovat. „Do začátku hlavní sklizně, což bude až na přelomu srpna a září, by to byly jen spekulace," vysvětlil Šafařík.

Oproti tomu zemědělec Bronislav Osička z Kostic očekává lepší úrodu než v uplynulém roce. „Loni to byla bída. Tentokrát některé odrůdy odkvetly lépe, jiné hůře," srovnával.

Osička pěstuje jablka pro zimní uskladnění. Žádný výrazný cenový vzestup ale neočekává. „Vyšší cenu jablek na pultech obchodů jsme zatím nijak nepocítili. Jakmile se daří tuzemským sadařům, tak jde cena výkupu dolů. To bývá pravidlem," krčil kostický sadař rameny.

Kilogram jablek běžně prodává kolem patnácti korun.

Studentka vysoké školy Kristýna Lubalová z Vrbice z vyšších cen zemědělských plodin v obchodech není nadšená. „Sice jablka kupuji pouze, když jsem v Brně, ale ani tak se mi to nelíbí. Brambory pořizujeme jen na zimu, a to ve velkoobchodech nebo přímo u zemědělce, což není tak drahé," prohlásila.