Čtyřicetiletý Radim Osička založil vinařství pod názvem Vinařství u svatého Martina ve Velkých Bílovicích. Ve vinařství zpracovávají hrozny z vlastních vinic, které se rozprostírají na dvou hektarech. Zbytek hroznů Osička nakupuje od stálých dodavatelů. „Vyrábíme vína přívlastková, jakostní a zemská. Roční produkce je asi deset tisíc litrů," říká Osička v seriálovém rozhovoru pro Břeclavský deník.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Moji rodiče měli vinohrad i sklep a jakožto správný bílovčák jsem musel jako dítě chodit do vinohradu. Postupem času z toho vznikla láska, která mě provází až doposud.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Moje krédo je poctivost ve vinohradě, čistota ve sklepě, kvalita hroznů a dobrá technologie.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Vyrábět vína která se budou líbit.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Denně vypiji dvě až tři deci. Pokud je nějaká slavnostní událost, tak se stane, že i více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejhorší událost byla v minulém roce, když udeřily jarní mrazíky. Nejkrásnější je, když s přáteli a kamarády popíjíte dobré víno.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Bez odpovědi.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Jsem zastáncem klasických moravských odrůd, které se snažím zpracovávat moderní technologií s důrazem na ovocitost, čistotu a svěžest našich vín. Vlajkovou lodí našeho vinařství je Sylvánské zelené a Sauvignon.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si všech vinařů kteří něco dokázali a nestoupla jim sláva do hlavy.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Nástupcem budou synové. Starší Tomáš a mladší Ondra. Starší syn studuje Střední vinařskou školu ve Valticích a mladší ještě chodí na základní školu. Vinaření je baví, tak snad se potatí.