Transakce má být hotová do konce letošního roku. Břeclavskému deníku to sdělil PR manažer Tomáš Holý.

„V závodě v Novosedlech přibude na konci tohoto roku nová linka na výrobu cihel plněných minerální vatou. Jedná se o první linku tohoto druhu v České republice. Celková investice do modernizace závodu a nové technologie činí 175 milionů Kč. Plně automatická linka bude dodávat hi-tech výrobky také na trhy v Rakousku, Polsku, Slovensku a Maďarsku," uvedl Holý.

K novosedelskému starostovi Františku Trefilíkovi (NK) přilétla poprvé. Bez rozmyslu ji přivítal.

„Každá inovace je určitě vítaná. Jestli to bude mít dopad na další pracovní místa se dozvím ve čtvrtek, kdy mám schůzku s ředitelem cihelny. Měl bych se tím pádem dozvědět více," reagoval Trefilík.

Cihelna má podle něj významný vliv i za hranicemi novosedelského katastru. „Pracuje tam několik desítek lidí z naší obce, stejně tak tam ale mají zaměstnání lidé z Drnholce, Dobrého Pole či Brodu nad Dyjí. Význam tak má pro celý tento kout Mikulovska," pokračoval starosta.

Ředitel břeclavské pobočky úřadu práce Lubomír Marko přirovnal investici podobným těm, které v minulosti provedly společnosti jako Linden, Bosch nebo Gebauer a Griller Kabeltechnik. „To byly opravdu velké investice, díky nimž vznikly nové haly. Porovnání to snese. Pro část regionu, kde jsou Novosedly, Jevišovka či Drnholec je to velmi významná zpráva," přikyvoval Marko.

Vedení Wienerbergeru se pro investici rozhodlo přestože přiznává, že letošní rok je pro stavebnictví slabý.

„Přesto se snažíme hledět stále do budoucnosti a investovat do moderních technologií v souladu s trendem snižování energetické a ekologické náročnosti při výstavbě bytových a rodinných domů," uvedl generální ředitel společnosti Josef Kotek. Podle něj nová linka zaručí lepší obslužnost pro zákazníky v České republice i na Slovensku.

Zda společnost přijme nové zaměstnance, nebylo do včerejšího večera známo. Pokud ano, Marko se domnívá, že příležitost dostanou zejména dělnické profese. „Myslím si, že by lidi přibrali do výroby. Zboží už si rozváží někdo jiný," zamýšlel se ředitel břeclavského Úřadu práce.

Wieneberger patří k nejvýznamnějším producentům zdiva a dalších cihlářských výrobků. Firma vznikla už v první polovině devatenáctého století ve Vídni a postupně se rozšiřovala do dalších států střední a východní Evropy. Kromě toho působí také ve Velké Británii a Spojených státech amerických.

Novosedelskou cihelnu převzala nadnárodní firma počátkem devadesátých let minulého století.