„Jsem ve straně poměrně krátce. Díky tomu, že jsem Břeclavák, se ke mně ale dostane hodně informací. Pan Ryšavý vyhrál dvakrát po sobě těsným rozdílem… Nechal jsem to proto přepočítat. Řídím se pravidlem důvěřuj, ale prověřuj," říkal Kotyza v rozhovoru pro Břeclavský deník.

Spekulace o správném součtu výsledků se podle něj šířily mezi samotnými členy sociální demokracie.

„V kuloárech jsem slyšel, že výsledek měl být možná trochu jiný. Chtěl jsem se proto přesvědčit, jestli je všechno tak, jak má být," pokračoval Kotyza.

Nebylo. Původní poměr 40:36 ve prospěch starosty se po přepočítání změnil na remízu 38:38. Další dva hlasy byly neplatné. Tajemník okresní organizace ČSSD Petr Sulovský je přesvědčený, že za chybou stojí pouze špatné přepočítání. Nikoliv úmysl. Stejně mluvil také Kotyza. Rozhodnout tak má druhé kolo.

Žádost o důvěru

Kdy se uskuteční, vzejde až ze zasedání výboru. Ten se sejde první dubnový den. „Organizaci momentálně vedou dva místopředsedové (Jaroslav Válka a Alena Andělová pozn. redakce). Že by to mělo nějaký dopad, to ne. Pravomoce převzal výbor," uvedl tajemník Sulovský.

O nové či staronové tváři v čele okresní organizace může rozhodnout až sto jejich členů. Kolik se jich však skutečně zúčastní hlasování, je nejisté. Naposledy jich přišlo 78. „Vítěze musí zvolit nadpoloviční většina přítomných. Záleží tak, kolik lidí přijde," podotkl Sulovský.

Záleží také na dalších dvou věcech. Kolik z členů ČSSD v Břeclavi je s rozhodnutím komu dát důvěru na vážkách a kdo z kandidátů či jejich spojenců bude šikovnější při přesvědčování.

„Zatím mě kvůli tomu nikdo nekontaktoval, ale přijde mi přirozené, že zájemci o pozici předsedy žádají o podporu. Všichni se vzájemně známe. Někdo možná cítí potřebu se zeptat na některé věci nebo naopak něco vysvětlit. To k tomu patří," sdělila místopředsedkyně břeclavské organizace Alena Andělová.

Pokud skončí nerozhodně i druhé kolo, nastane nová volba. V ní by se mohli objevit také další kandidáti. Bylo by to poprvé po dlouhé době. „Ve funkci jsem šestým rokem a za tu dobu se to ještě nestalo," uzavřel tajemník.

Volba se původně konala v polovině minulého měsíce, kdy se zdálo, že post obhájil starosta Ryšavý. O přepočítání požádal Kotyza až se zpožděním. Podle něj kvůli pečlivé přípravě žádosti.