Čtenář s nosem zabořeným mezi stránky se už pomalu stává minulostí. Čím dál častěji totiž hledí do malé ploché obrazovky. Trendem se stávají elektronické čtečky, do kterých se publikace stahují z internetu. S novinkou na Břeclavsku bojují knihkupci. Knihovníci se však snaží milovníkům techniky vyjít vstříc.

„Čtečku jsem si pořídila asi před týdnem a knihy do ní zatím nejčastěji stahuji zdarma z internetu. Obecně mám ale problém sehnat v elektronické podobě žhavé novinky. Na neplacených stránkách se rozhodně všechno najít nedá," postěžovala si například jednadvacetiletá studentka Veronika Kuklová z Hustopečí.

Zdarma se dá navíc publikace legálně pořídit, jen pokud od smrti autora uplynulo nejméně sedmdesát let. Za tuto dobu totiž přestanou platit autorská práva.

Kuklová by si byla ochotná pořídit elektronickou knihu i za peníze. Její cena se stejně od té tištěné moc neliší. Ráda by tak ale aspoň podpořila konkrétního knihkupce. A ne výrobce čtecích zařízení, kteří většinou na svém webu prodávají i literární díla. Uvítala by proto, kdyby i menší knihkupectví ve svých internetových obchodech rozšířila sortiment. Na Břeclavsku přitom rozhodně není sama.

Přání „elektronických čtenářů se však asi jen tak nesplní. Knihkupci s technickou novinkou spíše bojují. „Elektronické knihy v internetovém obchodě neprodáváme. Nevíme si s nimi zatím moc rady," přiznala například vedoucí břeclavského knihkupectví Vašíček Jana Chmelová.

Někteří její kolegové nabízejí také elektronické čtečky, literární náplň do nich ale už výjimečně. „My neprodáváme ani tyto přístroje. Elektronice nerozumíme. Není to náš obor. Museli bychom řešit například reklamace nebo servis. Držíme se proto zpátky," vysvětlila Chmelová.

Navíc by byl podle ní prodej čteček kontraproduktivní. Nabízeli by věc, která by poté odlákala zákazníky. Budovali by si tak konkurenci.

Oproti tomu se novému trendu nebrání v knihovnách. Půjčit si čtečku i s nahraným dílem bude v nejbližší době možné v Hustopečích. Uvažují o tom také v Městské knihovně v Břeclavi.

„Žádali jsme o grant a v nejbližší době u nás budou k dispozici dvě elektronická čtecí zařízení. Je s tím ale trochu problém. Pro půjčování budou hodně přísné podmínky," upozornila hustopečská knihovnice Jitka Horáková.

Nárok na čtečky budou mít čtenáři starší patnácti let s platnou registrací v knihovně minimálně jeden rok. Obrazovku dostanou jen na čtrnáct dní a zaplatit budou muset vratnou kauci ve výši tisíc korun.

„Nevidím v tom žádnou extra budoucnost. Myslím si, že čtečky budou sloužit našim klientům pouze na vyzkoušení, než si je koupí domů. Dobré to ale bude určitě také na dovolenou, aby s sebou lidé nemuseli tahat kufry knih," vyjádřila svůj názor Horáková.

O nové službě uvažují i v městské knihovně v Břeclavi. Sbírají ale teprve zkušenosti od kolegů a vyčkávají. Podle ředitele Marka Uhlíře mají totiž na elektronické čtečky někde ohlasy pozitivní, jinde už jsou ale úspěšné méně.

„Jsme na ně připravení, chceme však nabídnout kvalitní službu, takže zatím čekáme, jak se věci vyvinou. Je to rozhodně žhavé téma. Složité ale je, že pro půjčování e-knih ještě ani pořádně není vytvořený legislativní rámec," připomněl Uhlíř.

JANA LANGOVÁ