Jak probíhala soutěž se podívejte ZDE

„V Břeclavi bohužel není tolik památek. Je tady pouze zámek, který není zrovna v nejlepším stavu. Takže to mezi domácími, kteří zřejmě nejvíce hlasovali, vyhrál poštorenský kostel,“ domnívá se Petr Uher, který má památky Lednicko-valtického areálu pořádně zmapované. Nedávno dokonce ve spolupráci s městem Břeclav vydal na DVD film se všemi nejvýznamnějšími památkami.

A které z dvaceti z anketního seznamu by sám dal hlas? „To se strašně těžko hodnotí. Člověk by to měl chápat jako komplex. Nehlasoval jsem, protože právě když jsem projel všechny památky, tak kdybych dal hlas jedné, ukřivdil bych druhé,“ vysvětlil.

Po vítězném kostele v Poštorné dali lidé dali v anketě hodně hlasů i lednickému zámku, a to sedmatřicet. Na třetí příčce skončil s devatenácti hlasy turisty rovněž hojně vyhledávaný areál Pohansko.

„Poštorenský kostel je svým způsobem velmi zvláštní. Takových novogotických památek, jako je lednický zámek, je ve svém pojetí hodně. Kdežto takové centrální a výrazné kostely, navíc z poštorenských tvarovek, těch tak moc není,“ vysvětlila historička a bývalá ředitelka břeclavského muzea Evženie Klanicová. „Jak říkal ve své eseji Jan Skácel: Poštorenský pánbůh měl nádherný dům,“ poukázala.

I podle ní je těžké vybrat jednu nejhezčí stavbu. Kdyby se nicméně měla rozhodnout, které památce v Lednicko-valtickém areálu dá hlas, byl by to podle jejích slov nejspíš Janohrad. „Je to zase něco zvláštního, neobvyklého. Stavěli vlastně na zelené louce zříceninu. Líbí se mi zasazení do prostředí. Cítím se tam příjemně,“ vysvětlila.