„Ve druhé etapě bychom chtěli upravit stávající náměstí. Udělat tam zastřešení a odpočinkovou zónu s víceúčelovým povrchem, který by měl sloužit jako pódium na koncerty a vystupování členů zdejších kroužků. Díky pergole porostlé vinnou révou by se tam turisté i místní lidé mohli schovat před sluncem," nastínil návrh dalších úprav náměstí kloboucký starosta Zdeněk Lobpreis.

Aby vůbec mohly práce začít, je třeba získat přibližně patnáctimilionovou dotaci. Zda se to Klobouckým podaří, bude jasné do konce března. Se zbytkem výloh pomohou peníze z městské pokladny.

Podle některých ohlasů je potřeba vtisknout centru výraznější městský ráz. Na místě je úprava zeleně a místo vymanit z podoby strohého parkoviště, odkud lidé spíše prchají. Chybí možnost posezení či oddělení dopravy od pěších.

Názory se různí

Zveřejněné důvody pro modernizaci mimo jiné uvádí: Náměstí přestalo být vyhledávaným styčným bodem celého města a kvůli tomu poklesl obchodní potenciál místa a množství služeb.

První etapa začala loni v době letních prázdnin. Vzbudila nevoli i nadšení. Slova chvály vyřkl například ředitel Městské střední odborné školy Josef Žáček. „Náhradní zastávka byla o deset až patnáct metrů blíž škole, takže studenti neměli problém. Lidé tady v Kloboukách to berou pěkně. Skutečně se to tu vylepšilo. Hojně využívaná je tu hromadná doprava, která je perfektní a prostory autobusové zastávky jsou hezké," sdělil ředitel Žáček s tím, že je zvědavý, jak budou úpravy na náměstí pokračovat.

Padly ovšem i méně příznivé komentáře. Ke spokojenosti s úpravou klobouckého náměstí má daleko třeba majitel tamního supermarketu a bývalý zastupitel Bohumír Bálka. „Zkomplikovalo mi to práci. Náměstí nebylo průjezdné a udělali nám tu parkoviště s okrasným pásmem kamenů, a tím pádem mi tu některá nákladní auta nedokážou složit zboží. Auta, která mi je vozí, pak taky nemají kde zaparkovat a společně s autobusy se špatně vyhýbají v zatáčkách. Mimo to taky snížili silnice asi o dvacet centimetrů, a tím pádem se zvýšily nájezdy, což dělá problémy," reagoval Bálka.

Podle něj mohlo být všechno úplně jinak. „Projektant se tady hrozně vyřádil. Nemluvě o tom, že měření hodnot koncentrace azbestových vláken v mém obchodě dopadlo pozitivně. Takže jsme museli všechny prostory nechat vyčistit," narážel Bálka na kauzu, která se ve městě táhla od výstavby nádraží.

Ukončilo ji až opakované měření Zdravotního ústavu v Ostravě. Případem se zabývali odborníci různých institucí.