„Několika podobných akcí už jsme se zúčastnily," prozrazují obě.

V sobotu odpoledne je čekalo několik cvičení. Nemohla přitom chybět ani jejich oblíbená zumba. „Už ji cvičím třetím rokem. Nejdříve jsem začala chodit se svou starší dcerou Jitkou a pak s Julií, která se k nám přidala asi před dvěma lety. Teď ji říkám zumbateroristka. Doprovázím ji na každou hodinu," směje se Yvona.

S Julií tančí na latinskoamerické rytmy, ze kterých zumba vychází, dvakrát týdně. Nedaly si pauzu ani přes vánoční svátky. „Cvičíme po celý rok," svěřují se.

Jejich hlavní motivací je zábava. „Ze začátku to bylo i kvůli postavě. A pomohlo mi to třeba při jejím formování. Ale teď už kila nesleduji," tvrdí pětačtyřicetiletá Yvona. Její dceři zase pomáhá zumba zapomenout na všechny problémy a dobít energii.

Sobotní maratón nebyl pouze o zumbě. Vedle cvičení, které má kolébku v Latinské Americe, přišlo na řadu i posilování. A ne ledajaké. V prvním případě je zapotřebí pomůcky zvané bosu, v tom druhém pak flexi-bar. „Je to zase něco jiného. Zapojily jsme při cvičení další svaly. Pro mě například bylo cvičení na bosu těžší. Je to o udržení rovnováhy," popisuje pětačtyřiceti­letá žena.

Základem cvičení bosu je nafukovací koule, která se může používat pro různé druhy balančních cviků. Felxi-bar je zase vibrační kmitací tyč, která slouží jako rehabilitační náčiní například při bolestech zad.

Třešničkou na sportovním dni byla pro obě sportovní nadšenkyně půl hodina strávená ve vodě.