Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce navštívili podnik Antonína Koryčánka v pondělí. Poté, co si provoz prohlédli, se rozhodli uzavřít prostor loupárny brambor. Restaurace však funguje dál. „Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla,“ zdůraznil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ve tvrdonické restauraci se kontrolorům nepozdával především úklid. „Ten byl výrazně zanedbaný. Na podlaze se nacházely nečistoty, podlahy byly poškozené. Kovové konstrukce, tedy police a regály, byly zkorodované. Z důvodu nevyhovujících prostor hrozilo i riziko kontaminace potravin,“ zdůvodnil mluvčí inspekce.

Na Břeclavsku nejde o jediný případ. Podívejte se, jak to v srpnu vypadalo v Mikulově.

Majitel restaurace již pracuje na nápravě. „Zeleninu a brambory jsme měli uskladněné sice pod střechou v odvětrávaném prostoru, ale nebyla to zcela uzavřená místnost. Samozřejmě, že nám tam denně nafoukalo například listí z lip a podobně,“ zareagoval na dotaz Deníku Koryčánek.

Prostor, který kontroloři uzavřeli, zároveň sloužil taky k uskladnění použitého oleje určeného ke svozu. „Jistě, že byla podlaha mastná. Všechno jsme uklidili, vyklidili a teď budeme shánět zedníky, aby nám dozdili příčky. Inspektoři totiž trvají na tom, že prostory k uskladnění musejí být uzavřené,“ tvrdí majitel restaurace.

Špína, trus a nahlodané krabice s potravinami. Takový pohled se ve středu naskytl inspektorům při kontrole prodejny na brněnském Cejlu.
Nahlodané krabice, jídlo v pavučinách. Nahlédněte do potravin na Cejlu v Brně

Jakmile bude mít restauratér hotovo, přijdou kontroloři znovu. „Do té doby tyto prostory nemůžeme používat. Co k tomu víc říct? Budova, ve které podnikám, je starým objektem. Před časem jsem ho koupil a platím úvěr. Nejprve se musí zaplatit hospoda, pak můžu teprve začít rekonstruovat,“ povzdechl si Koryčánek.