Plné ruce práce měli zejména v Kobylí, kde voda a bláto páchaly škody v Sokolské ulici. Bouřka v obci zaplavila sto padesát metrů silnice bahnem. K odstranění bláta byl potřeba nakladač.

„Voda se dostala i do ulice Pod Padělky, u jednoho rodinného domu se navíc utrhla část svahu, což už je pojistná událost," popisovala starostka Kobylí Dagmar Kovaříková.

Zatopená restaurace

Šéf tamních dobrovolných hasičů Antonín Kovářík řekl, že takhle silný nápor vody přišel po několika letech. „Nejhorší to bylo v noci, ale zvládli jsme to. Domů jsme se dostali asi o půl jedné ráno," zmínil Kovářík.

V Sokolské ulici bydlí například Květoslava Fridrichová. Tvrdí, že k problému stačí i krátký, za to vydatný déšť.

Hasiči likvidovali vodu na Břeclavsku.

„Lidi teď umývají a vyváží bahno ze sklepů, stejně tak uklízeli až do úterní noci. Stalo se to už po několikáté, protože kanalizace není v pořádku. Naštěstí se nám větší škody vyhnuly, máme hlavně bahno před domem," vyprávěla Fridrichová ve středu dopoledne.

Bouřka dala zabrat i lidem na Dukelském náměstí v Hustopečích. „Kanalizace nestačila pojmout vodu po průtrži mračen. Ta se rozlila po centru města a místy vystoupala až do výšky třiceti centimetrů. Zatekla do restaurace a jednoho z domů. Hasiči ji odsáli pomocí plovoucích čerpadel do vzdálenějších kanalizačních vpustí," přiblížil podvečerní souboj s nespoutaným živlem mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Kromě Hustopečí se hasiči zapotili rovněž v Krumvíři, Břeclavi, Poštorné a Valticích. Voda tam na některých místech dosahovala až čtyřiceti centimetrů.

„Právě ve Valticích byli hasiči přivoláni k čerpání vody z penzionu, do kterého zatékala voda z laguny o rozloze dvě stě krát dvacet metrů. Také na dalších místech voda kromě sklepů a garáží zaplavovala cesty a na silnice zanášela bahno," uvedl Haid.

„Je to za námi"

V břeclavské městské části Poštorná se hasiči vydali na známé místo v Nádražní ulici. Letos už několikrát.

„Snad dokonce potřetí. Tentokrát se ale kolegům podařilo odčerpat vodu asi po půl hodině," sdělil velitel tamních dobrovolníků František Kurial.

Zatažená obloha a déšť vydrží na Břeclavsku nejspíš ještě ve čtvrtek a podle meteorologů se vytratí až s blížícím se víkendem. V sobotu se mají teploty vyšplhat ke třiceti stupňům Celsia.

Do té doby drží hasiči pohotovost. „Děláme to, i když nám ji nikdo nenařídil. Počasí bedlivě sledujeme," řekl Kurial.

„Uvidíme, co bude v létě. Teď máme to nejhorší snad za sebou," přikývl Kovářík.