Přímý přenos z výběhů šimpanzů v brněnské zoo a v Safari Parku Dvůr Králové lidé najdou každý den od osmé ráno do čtvrté odpoledne na Youtube.

Přes obrazovku se propojili šimpanzi z Brna a z Dvora Králové.
Náročný lockdown: v Brně si přes videohovor volají už i šimpanzi. Podívejte se

„Využili jsme nápadu brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou zahradách velkoplošné obrazovky a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět," uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Zdroj: Youtube

O nápadu Brňanů Pavla Cupáka a Petra Vídeňského už Deník Rovnost informoval. Oba muži, kteří jinak pracují v kulturní oblasti, chtěli vytvořit projekt, jenž pomůže zvířatům ze zoo, kterým chybí kontakt s návštěvníky.

Po dlouhých přípravách nejdříve vyzkoušeli přenos z výběhu brněnských šimpanzů do školky na Brněnsku, přičemž předškoláci viděli opice, a šimpanzi mohli pozorovat děti. Začátkem tohoto týdne pak projekt tvůrci inovovali. A propojili dva šimpanzí výběhy, v Brně a ve Dvoře Králové. Nově toto vysílání může každý vidět na internetu.

Autoři projektu virtuálního propojení opic a dětí, Pavel Cupák a Petr Vídeňský.
Opice a děti z očí do očí: unikátní projekt z Brna propojil svět zvířat a lidí

Brněnští šimpanzi jsou sice starší než ti ze Dvora Králové, obě skupiny opic ale na vysílání reagují. „Naši šimpanzi už spadají do skupiny zvířecích důchodců, ale každá novinka je zaujme. Občas se před obrazovku přijdou navzájem pochlubit jídlem, nebo jsem zaznamenala, jak mě pozorují šimpanzi ze Dvora při úklidu expozice," popsala zkušenosti chovatelka brněnských šimpanzů Mariana Hubíková.