Oddíl sportovního potápění Nautilus ve spolupráci se Svazem potápěčů Moravy a Slezska pořádal již 43. ročník Vánočního kilometru.
Odvaze několika desítek účastníků, kteří závodili jak v zimním, tak ploutvovém plavání, přihlížely stovky diváků rozesetých u břehu Dyje. „Jsem spokojený s účastí, líbilo se mi to. Od plavců mám pozitivní reakce. Od některých slýchám, že má toto plavání pozitivní vliv na jejich zdraví. Nebývají tak často, a tak dlouho nemocní jako dřív,“ zmínil hlavní organizátor akce Milan Vojta starší.

Slevy. Ilustrační foto
Obchodníci lákají na povánoční slevy. Někteří slibují až osmdesát procent

Podle něj ovšem musí břeclavský Vánoční kilometr čelit konkurenci prestižního otužileckého Memoriálu Alfreda Nikodéma, který se každoročně koná v Praze a kam se soustředí česká plavecká špička. „K nám jezdí ti, kteří do Prahy nemusí. Ti nejlepší ale nesmí už kvůli marketingovým účelům na pražském Memoriálu chybět,“ zmínil Vojta.

Kromě konkurence pražského Memoriálu se do účasti promítá také úbytek ploutvových plavců. „Nová mladší generace nemá o tento styl plavání takový zájem. Na druhou stranu ale přibývá zimních plavců,“ podotkl Vojta.


DVA STUPNĚ? IDEÁLNÍ


Podmínky panující na aktuálním ročníku si pochvaloval otužilec Jiří Janíček, který si na Vánočním kilometru v Dyji zazávodil potřetí. Z nabídky vzdáleností si vybral tu na dvě stě padesát metrů. „Myslím, že panovaly ideální podmínky. Dva stupně ve vodě a dva stupně ve vzduchu, to je tak akorát. Na podobné podmínky jsme zvyklí. Jsem tady potřetí a myslím, že tento ročník byl nejlepší,“ zmínil Janíček a dodal. „Rozhodně je lepší plavat v takovém počasí, než když je větší teplo,“ uvedl Janíček.

Otužilci celkově měřili síly na čtyřech vzdálenostech, nejméně na stometrové, nejvíce na kilometru. Po skončení hlavního závodu si mohli účastníci i diváci dopřát vyhlídkovou plavbu lodí, která byla součástí programu.

VÁCLAV PETRŮ

Mladé víno žehnali v úterý v Moravské Nové Vsi. V kulturním programu vystoupil domácí ženský a mužský sbor či dětské soubory Jatelinečka a Jatelinka.
OBRAZEM: Mladá vína dostala požehnání. Zazpívali mužáci či Jatelinka