„Vyučil jsem se cukrářem a dva roky před důchodem jsem se rozhodl, že se začnu věnovat zmrzlině. Tehdy jsme měli šest druhů kopečkové zmrzliny. Dnes jich nabízíme asi třináct a k tomu i točenou, u níž si mohou lidé vybrat tři druhy polevy,“ popisuje pětasedmdesátiletý Petr Novotný.

Jak přiznává, důvodem k tomuto podnikání bylo i přilepšení si k důchodu. A přestože už před dvěma lety tvrdil, že s profesí skončí, zpoza pultu se usmívá na své zákazníky dál. A rád.

„Zatím jsem toho nenechal. S manželkou nás to baví. Z rodiny to po nás nemá kdo převzít, ale už si hledám nástupce. Zájemců je několik, jeden si už vyžádal i zaučení,“ je Novotný rád, že se najde někdo, kdo jeho oblíbenou činnost bude provozovat dál.

Manželka Blažena Novotná jej s úsměvem doplňuje, že končit chtějí každý rok.

Mezi jejich nabídkou najdou lidé jak klasiku, tak i některé unikáty. Například zmrzlinu kávovou, punčovou či marcipánovou. Několikrát už se zájemci ptali třeba i na čabajkovou, pivní nebo česnekovou.

Zmrzlinář také láká na to, že jeho žena ráda namíchává dětem i několik druhů zmrzlin dohromady.