Hraběnka návštěvníky, kterým věkový průměr snižuje početná skupinka dětí, přivádí do reprezentačních prostor zámku. „Přišli jste sem, abyste si otestovali, jestli byste se mohli stát pravými šlechtici. První úkol, který vám dám, je zapamatovat si jméno mého manžela,“ vyzývá Karolína Maxmiliána von Pruskau.

Děti se jméno snaží opakovat. „Jak to bylo? Xaver nebo Albert? To si nemůžu zapamatovat,“ zní ze skupinky.

Malí návštěvníci si v průběhu prohlídky vyplňují svůj rodokmen, tvoří vlastní rodový erb a snaží se také uhodnout, jaké povahové vlastnosti by vlastně šlechtic měl mít. Hraběnka zatím prozrazuje, že podobné prohlídky se na zámku konají vůbec poprvé. „Rodinné prohlídky děláváme, na tento způsob jsme to ale ještě nezkoušeli. Cílem je představit návštěvníkům zámek, a zabavit také jejich děti. Nejlépe tak, aby jim v hlavičkách něco zůstalo,“ směje se Karolína Maxmiliána von Pruskau.

V Poštorné vzniklo nových jednačtyřicet parkovacích míst
V Poštorné přibylo jednačtyřicet parkovacích stání

Protože všechny děti v kvízu obstály, mohou si vyzkoušet také dobové paruky a další vkusné doplňky. „Prohlídky tohoto typu jsou pro děti určitě moc zajímavé. Tahle byla podle mě jen trošku dlouhá. Nám se ale moc líbila,“ říká Pavla Tousková, která přijela na Břeclavsko s rodinou na týdenní dovolenou až z Českých Budějovic.

„Bylo nám tady úžasně, určitě se zase vrátíme. Na jižní Moravě jsou samí příjemní a milí lidé, žádný stres a nervy,“ pochvaluje si Tousková.

Dvacetiletou Adrianu Maškovou z Tvrdonic na Břeclavsku otec vedl odmala k tenisu. Ten jí však k srdci nepřirostl. Její životní láskou se stal tanec. Se svým tanečním partnerem jezdila po soutěžích a společně se pětkrát stali mistry České republiky.
Tvrdočanka bude tančit ve StarDance. S hercem Hanušem trénují i pětkrát týdně

Možnost vyfotit svou dcerku s tupé na hlavě využívá i Hana Homolková z Prahy. „Na podobné prohlídce jsme už byli na Bouzově. V Mikulově se mi ale líbí, že děti musejí plnit i nějaké úkoly,“ srovnává Homolková, která s dcerou strávila v Mikulově kratší třídenní prázdniny.