Lidé z rozdílných koutů republiky na sociálních sítích s nadšením komentují zážitek při návštěvě stezek křižujících podlouhlý hřeben Děvín na Pálavě. Ročně tam zamíří na sto tisíc návštěvníků. Nově budou mít o možnost navíc: ochránci přírody zpřístupnili dosud „uzavřený" vrchol.

Stalo se tak po sedmdesáti letech. „Po zrušení vojenských objektů na vrcholu Děvína jsme stáli před rozhodnutím, zda jej zpřístupnit návštěvníkům, nebo jej nadále udržovat jako klidovou zónu. Po vyhodnocení jsme usoudili, že pokud se nám turisty podaří nasměrovat tak, abychom ochránili ta nejcennější místa, je výstup na samý vrchol možný," uvedl Jiří Kmet z Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Správci národní přírodní rezervace ale vstřícný krok podmiňují slušným chováním lidí. „Chceme, aby na oplátku nechodili do míst, kam není kvůli ochraně zdejší jedinečné přírody vstup povolený," doplnil Kmet.

Za pět set korun

Vandalů i těch, již touží po zakázaném dobrodružství, je na Pálavě mnoho. Zničené značení nebo zařízení ochranářů není výjimkou. Stejně jako pohozené odpadky. Vycházky mimo povolenou trasu pak poškozují vzácné rostliny, o občasných nálezech ohniště nemluvě. V začínající sezoně se zájemci o výšlap setkají s dřevěnými zábranami spojenými lanem a ochránci na stráži. Ti většinou řeší porušení „pravidel" domluvou, v závažnějších případech sáhnou k pokutě. Ta peněženku provinilce odlehčí průměrně o pět set korun.

Rozsáhlé škody se však, k úlevě všech, Děvínu i ostatním částem Pálavy vyhýbají. „Dlouhou dobu jsme tam nic neřešili, ochranáři to zvládají sami. Vyjeli jsme tam jen loni k paraglidistovi v nouzi, ale i ten měl potřebná povolení. Navíc šlo spíše o záchranu života," zmínila mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Ochránci přírody v nové sezoně umožňují turistům vyšlapat až na vrchol Děvínu, odkud je čeká jedinečná vyhlídka na všechny světové strany.

Zodpovědní návštěvníci se na vrchol Děvína se zříceninou hradu Děvičky nově vydají po opravené hlavní přístupové stezce ze Soutěsky. Informace získají z naučných panelů a za fyzicky náročnější chvíle je čeká jedinečný výhled na všechny světové strany. „Počet turistů postupně stoupá, po zpřístupnění vrcholu ale skokový nárůst nečekáme," poznamenal Kmet. V roce 2006 místo navštívilo na 82 tisíc lidí, teď je jich přibližně o pětinu více.

Přírodní rezervace Děvín leží v nadmořské výšce 257 až 554 metry. Statut cenného území dostala rok po druhé světové válce. Chlubit se může skalními, stepními, křovinnými a lesními ekosystémy na vápencovém podkladu s mimořádně bohatou skladbou rostlin a zvířat. O údržbu se budou mimo jiné starat domácí zvířata, jež čeká pastva na stepních trávnících.