Na Znojemsku se letos silničáři musí postarat i o nové úseky cest. „Do plánu údržby jsme zařadili silnici mezi příhraničními Dyjákovičkami a Ječmeništěm, kterou budeme udržovat pluhováním,“ uvedl šéf znojemských silničářů Jaroslav Kosík s tím, že nejnáročnější na zimní údržbu je část mírně kopcovitého a lesnatého Vranovska.

Právě tam je naopak jedna cesta, kterou správci silnic v zimě neudržují. Je mezi Lančovem a křižovatkou na Bítov a Vysočany. „Je to škoda, i v timě tudy jezdí řada chatařů i místních a já ji využívám jako zkratku na Lančov a Vranov nad Dyjí,“ posteskl si bítovský kastelán Jan Binder.

Silničáři upozorňují, že tato cesta je bez údržby dlouhodobě a navíc větší část patří Lesům České republiky.

Na Břeclavsku si řidiči musí v zimě dát pozor třeba na Borkovanský kopec na silnici mezi Brnem a Hodonínem. „Také na úsek mezi Mikulovem a Pavlovem na Pálavě,“ sdělil vedoucí provozního úseku břeclavské Správy silnic Jaroslav Dostál s tím, že letos žádné bezúdržbové cesty nepřibyly.

Posádky sypačů jsou zatím v režimu domácích pohotovost i na Hodonínsku „Směnnost vyhlásíme na základě nepříznivé předpovědi počasí,“ naznačil vedoucí hodonínských silničářů Martin Bedrava.

Vichřice Herwart zaměstnala i jihomoravské hasiče.
Účet po vichřici Herwart: pojistných událostí jsou stovky a dál přibývají