V minulém týdnu zřídili dívce, která má potíže nejenom s pohybem, bankovní účet. Pomoci může jakýkoliv podnikatel i soukromá osoba.
 I modro­horský spolek, který tvoří vedle Němčiček i Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí 
a Vrbice, přispěje penězi. Například částí vstupného z akcí, které pořádá.

Deset korun z láhve

Jako první se do dívčiny podpory zapojilo bořetické Vinařství Ludwig. To připravilo speciální edici bílých a červených vín s názvem Sabinka 2013. Deset korun z tržby za každou prodanou láhev jde nemocné dívce na účet.Martin Gróf, otec pětileté Sabinky, s lahví vína stejného jména. Z prodeje každé takové láhve přibude nemocné dívce na zřízený účet deset korun.

Už koncem října by jí tam mělo přibýt přes deset tisíc korun. „Mohli jsme jí poslat deset tisíc přímo, ale tato částka ji nevytrhne. A tak jsme vymysleli, že jí pomůžeme právě dlouhodobějším příspěvkem 
z prodaných lahví vína, aby měla peníze na lázně nebo zakoupení rehabilitačních pomůcek," uvedla marketingová ředitelka Vinařství Ludwig Liana Hrabálková.

Za jediný týden už je na dívčině účtu okolo padesáti tisíc korun. Bořetická firma Lomax a bratislavský Eurotrade Bussiness Service přispěly deseti tisíci, ještě o pět tisíc víc darovaly společnost PD logistik a Evropský řád rytířů vína. „Je to pro nás hodně velká podpora. Málokdo něco takového dělá, o to více jsme rádi. Nyní čekáme, jak se bude projekt dále vyvíjet," řekl otec pětileté holčičky Martin Gróf, který s manželkou vychovává i desetiletou Viktorii.

Peníze na lázně

Dívce z Němčiček zákeřnou chorobu diagnostikovali po půl roce života. Její vývoj pokračuje jen pomalu. Sama se nenají, neobleče, nerozvíjí se u ní řeč ani nechodí.

Rodiče by v příštím roce rádi využili výtěžek z účtu pro dceřin pobyt v lázních, a to ve speciálních rehabilitačních centrech v Klimkovicích nebo ve slovenských Piešťanech. „Tamní pobyt dětem nejvíce pomáhá. Čtrnáctidenní stojí osmdesát až devadesát tisíc korun. Klimkovice jsou lázně na měsíc, přijdou na šedesát tisíc," přiblížil náročnost léčby Gróf. Ideální by podle něj byla pro Sabinku rehabilitace v obou zařízeních.

MICHAL HRABAL