Vydáním knih, výstavou fotografií i památníkem z trámů poškozených domů si lidé připomněli rok od tornáda, které loni na Břeclavsku a Hodonínsku připravilo o život šest lidí a poničilo 1200 domů. Hejtman Jan Grolich uvedl, že výročí by nemělo být jen připomínkou tragické události, ale oslavou toho, co vše lidé za rok odpracovali. Velká část poškozených domů je z většiny opravená.

V Moravské Nové Vsi se uskutečnila přednáška americké odbornice na téma "Jak přežít tornádo". Meteorolog Petr Münster řekl, že při tornádu nezbývá nic jiného, než se schovat do pevné budovy a nejlépe do místa, kde nejsou dveře ani okna, protože trosky při tornádu mohou rozbít okna i zbořit zeď. V obci také Jihomoravská komunitní nadace ocenila dobrovolníky, kteří pomáhali lidem po tornádu. Kromě toho se uskutečnil křest knihy nazvané "…a pak bylo ticho. Tornádo v Moravské Nové Vsi". Součástí programu vzpomínkového dne byl i koncert.

Přestože sama přišla o střechu nad hlavou, veškerý volný čas věnuje Zlata Maděřičová z Moravské Nové Vsi dobrovolnické práci a pomoci druhým.
Ženě z Moravské Nové Vsi sebralo tornádo dům, teď dostala cenu za pomoc druhým

V zemědělském družstvu na okraji obce také odhalili 6,5 metru vysoký památník postavený z desítek trámů domů, které tornádo poškodilo. Jsou tam trámy z nejzasaženějších obcí. Památník váží desítky tun. Starosta Marek Košut řekl, že zatímco dříve lidé neřešili bouřku a klidně zmokli, nyní mají po zkušenostech s tornádem strach a utíkají se schovat.

V Lužicích odhalili pamětní desku na sokolovně, ve které se konala tématická výstava fotografií. Následoval folklorní večer s názvem „Podluží nic nepoloží aneb Rok po tornádu“. Vzpomínkové akce o víkendu završí koncert „Do roka a do dne…“ u hodonínské sportovní haly.