Největší sladká událost v České republice zabírá prostory konírny a jízdárny valtického zámku. U stánků s nejrůznějšími sladkými dobrotami se vytváří hloučky lidí. „Ochutnávám ovoce máčené v čokoládě, která je vážně kvalitní. Ta chuť je úžasná,“ pochvaluje si například Zdenka Nováková. V plánu má ještě ochutnávku čokoládového hamburgeru.

Součástí programu je také workshop, na kterém si zájemci mohou vyzkoušet malování s čokoládou. „Chce to hlavně trpělivost a pevnou ruku,“ směje se Milena Doležálková, zatímco maluje bílou čokoládou na tmavou.

Velký zájem je také o Školu vaření. „Aby se s čokoládou dalo pracovat, musí se nejprve zahřát nad 40 stupňů Celsia. Poté se zase o několik stupňů zchladí,“ přibližuje náročnost zpracování čokolády Eva Šafránková. Zájemci zjistí, jak lze připravit dýňovou polévku s bílou čokoládou či vepřovou kýtu s čokoládovou omáčkou.

Aby toho sladkého nebylo moc, v areálu zámku je i Slané nádvoří s klobáskami, sýry či párky v rohlíku.