Uherčice jsou jednou ze dvou obcí na jihu Moravy, kde Partner od pátku vznikla. „Zejména pro důchodce a matky s dětmi je super, že zůstane takřka všechno při starém,“ myslí si Kušnier. Budova, kde pošta pokračuje, patří obci. „Vedení radnice uvažujei o tom, že by tam mohlo vzniknout infocentrum,“ poodhalil Kušnier.

Zatímco v Uherčicích pošta pokračuje, v Babicích nad Svitavou na Brněnsku s téměř dvanácti sty obyvateli jde o novinku. Pošta dosud v obci chyběla. Obyvatelé tak v případě potřeby museli dojíždět do okolních obcí. „Když jsem něco potřeboval poslat z úřadu, musel jsem vyjet,“ přiznal starosta Miroslav Martykán.

Nejbližší obec s poštou byla dosud vzdálená od Babic asi sedm kilometrů. „Mohli jsme si vybírat mezi Křtinami, Ochozem u Brna a Bílovicemi nad Svitavou,“ popsal Martykán s tím, že první dvě místa nejsou autobusem příliš dostupná.

Pošta vznikne v obecní budově, ale mimo tamní úřad. „Věřím, že ji obyvatelé budou využívat ve velkém počtu,“ je optimistický starosta. Doufá, že příjmy a výdaje se budou nejhůře rovnat nule.

Pošt Partner přibývá. „K prvnímu září bude fungovat 384 pošt Partner. Téměř každou osmou poštu v České republice tak již provozuje smluvní partner,“ shrnul mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pošta Partner je podle něj plnohodnotnou alternativou pošty, jen ji provozuje třetí osoba.

Pošta Partner
Od září:
· Uherčice (Břeclavsko; provozuje obec)· Babice nad Svitavou (Brněnsko; provozuje obec)
Od srpna:
· Břeclav 3 (Břeclavsko; provozuje podnikatel)
Od července:
· Kostelec (Hodonínsko; provozuje obec)