O záchraně těchto matričních úřadů v úterý informovala Asociace krajů po jednání špiček sdružení, republikového Svazu měst a obcí, ministerstva a za přítomnosti premiéra. Dojít tak má jen ke změně financování. „Stát už nebude platit za matriční úkony paušálně, ale půjde o úhradu za výkon,“ sdělil po jednání předseda Svazu města a starosta Kyjova na Hodonínsku František Lukl.

Oddechli si tak v nedalekých Dambořicích, z nichž by obyvatelé museli podle plánované varianty za matrikou cestovat čtrnáct kilometrů. To ale podle starosty Zbyňka Pastyříka trvá bez chybějícího přímého spoje čtyřicet minut. „Návrh ministerstva nás velice negativně překvapil, napsal jsem proti němu otevřený dopis. V úterý nám naštěstí spadl kámen ze srdce,“ řekl Pastyřík.

Podobně se k situaci staví také v Otnici na Vyškovsku, kde matrika dál poslouží čtveřici obcí. „U nás si lidé vyřizují vše potřebné, i poté, co se vrátí z práce. Na cestu za matrikou až do Slavkova by si zřejmě museli vzít dovolenou,“ dodal místostarosta Pavel Muric.

Ilustrační foto.
Mapa vinic rozděluje vinaře. Nově vznikla také vinařská obec Brno