Přibližně půlhodinový dokument s názvem Pálavská exotika měl premiéru v neděli.

„Celkovým projevem jsem velmi mile překvapený. Myslím si, že je to dobrý výsledek. Autorovi jsem popřál, aby dokument získal i veřejné ocenění na některém z festivalů. Jsem přesvědčený, že by mohl uspět," říkal zástupce vedoucího Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška.

Za vznikem dokumentu stojí nezávislý nadšenec Petr Krejčí, jenž na místě spolupracoval se dvěma kolegy a brněnským studiem em production. Krejčí se na natáčení připravoval deset let; studoval přírodu, krajinu a sháněl techniku a spolupracovníky. Vysněným cílem je natočení několikadílného cyklu. „Natáčení trvalo měsíc, od konce března do konce dubna. Postprodukce pak další týden. Tohle byla první vlaštovka. Uvidíme, co bude dál," poznamenal Krejčí v rozhovoru pro Břeclavský deník.

Tvrdí, že krajina ho zajímala vždy a chtěl ji zachytit. Pro natočení prvního dílu na Pálavě rozhodly rodinné vazby. Z Mikulova pochází rodina autorova otce.

Profesionální práce

Podle Krejčího dokument sklízí zatím jen pozitivní ohlasy. Ozvala se řada lidí a další sledují dílo na internetu, kde neváhají komentovat.

„Úžas. Tomu, co jsem viděl, jsem nevěřil…"

„Je to (Pálava – pozn. red) kouzelné místo, jsem tam skoro doma."

„Krásné záběry, takhle nějak si představuji vysoce profesionální zmapování nejzajímavějších míst naší země."

Krejčímu a spol. výrazně napomohlo prosluněné počasí, které provázelo předchozí jarní týdny. „Chytli jsem navíc zvláštní rok, kdy kosatce vykvetly masově v jeden den. Natočili jsme také druhy, které jinak kvetou jen v květnu. Letos ale bylo vše dříve," vyprávěl muž.

Problémy vytvářel jen silný vítr, jenž komplikoval letecké záběry. K jejich pořízení štáb používal bezpilotní vrtulník.

Krejčí by v budoucnu rád natáčel také v lužních lesích na soutoku Moravy a Dyje. V hledáčku má také sousední Hodonínsko nebo oblast okolo Radějova. „Připravuji spoustu dílů, ale je to otázka zpracování dalších scénářů. Věřím, že se podaří vše nastartovat tak, abychom mohli pokračovat už v létě," dodal Krejčí.

O snímku včera debatovali pálavští ochránci přírody včele s Matuškou. Shodli se, že počet turistů už nyní chvílemi převyšuje únosnou mez. Někteří z nich zakládají ohniště, která pak po sobě neuklízí. Ochranáři najdou jen vypálená místa. „Na druhu stranu není možné, abychom si řekli, že nebudeme Pálavu propagovat, když je tady tolik zajímavých věcí," sdělil Matuška, jenž s filmaři na dokumentu spolupracoval­. (liv)