Dopravní hřiště? Určitě ano. Ředitel Základní školy Kupkova v Břeclavi Igor Huleja pokládá vznik místa, kde by děti získávaly zkušenosti s dopravou, za přínosný. „Je ale otázka, v jaké formě a kdo ho zaplatí," podotkl Huleja v pondělí krátce po poledni.

O pár hodin později nabídli odpověď břeclavští zastupitelé. Hřiště za více než milion a půl vznikne v areálu tamního cukrovaru. Zastupitelstvo zahrnulo stavbu do investičních akcí pro tento a následující rok. Představitelé Jihomoravského kraje letos přislíbili městu dotaci osm set tisíc korun. Za rok Břeclavané požádají o dalších sedm set tisíc. Pokud uspějí, náklady města budou sto tisíc.

Po uměle vytvořeném kopci či plánované cyklostezce jde o další "prvek", který v místě bude. „Ze svého okolí vím, že areál využitelný ve volném čase lidé chtějí. Myslím si, že může jít o oživení celého centra. V souvislosti s blízkostí škol jde o ideální místo," říkal místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS).

Parkování? Ano, na druhé straně tržnice

Dopravní hřiště děti využívají v Mikulově, brzy budou mít stejnou možnost také v Hustopečích. Kritická doprava je však zejména v Břeclavi, kde je centrum města pod silným náporem osobních aut i kamionů.

Učitel na gymnáziu a opoziční zastupitel Zbyněk Chlumecký (Pro Region) se vznikem hřiště souhlasí. Otazník však vidí nad jeho umístěním.

„Zajímá mě, jestli vůbec existuje nějaká koncepce využití místa za cukrovarem. Připadá mi, že ho jen látají. Začalo to kopcem, pokračovalo Rákosníčkovým hřištěm. U něj je samozřejmě dobře, že vzniklo, ale v tomto prostoru deset metrů od vody bez zázemí… Nevím. Teď dopravní hřiště. Je to chaotické," reagoval Chlumecký.

Krátký má na věc odlišný názor. Je přesvědčený, že pro v minulosti chátrající místo je jakékoliv využití lepší, než hromada suti.

„Chceme tam dostat co nejvíce možností, díky nimž by lidé vyplnili volný čas. Poté se může objevit investor, který bude mít větší nároky a postaví něco, co všichni uvítáme," sdělil místostarosta.

Místo pro vyžití má být hlavně mezi tržnicemi a řekou. Změny se mimo jiné dotknou desítek řidičů, kteří jsou zvyklí tam na čas auto odstavit. Podle Krátkého jsou ale obavy ze ztráty bezplatné parkovací plochy zbytečné.

„Chtěli bychom udělat provizorní parkoviště na druhé straně velké tržnice. Je potřeba to tam ale upravit. Není to tak, že bychom místa na parkování ubrali," ujišťoval Krátký.

Vedení města podle jeho slov zadalo společnosti, která před časem vypracovala dopravní studii, dodatek. Chce vědět, jak hustý pohyb aut je cukrovar schopen pojmout. „Nechceme žádný kolaps," doplnil Krátký.

Dopravní hřiště bylo v minulosti u břeclavského zámku, nyní však chybí. Na jeden den tak vzniklo například před kulturním domem.