Čas však hraje proti výrobcům. Dosladit je nutné téměř ihned po svezení úrody. „Evropská komise má rozhodovat v řádu týdnů. Očekáváme, že to bude do konce října," uvedl pro Českou televizi, která o problému informovala, velvyslanec Jakub Dürr.

To je pro vinaře pozdě. Neoficiálně tak platí, že se někteří zařizují „po svém". Jinak by se s hrozny rozloučili. Podle prezidenta vinařského svazu Tibora Nyitraye lze však rozhodnutí očekávat téměř kdykoliv. „Může tak učinit i komise, která se zabývá jinou komoditou," vysvětloval Nyitray.

Podle Marka Šťastného z Vinných sklepů Valtice se problémy dotýkají zejména raných odrůd. „O plošnou záležitost určitě nejde," odmítl Šťastný.

Řetězec problémů

Výpočet povoleného množství cukru je složitější. Zjednodušeně ale platí, že na sto litrů moštu je možné použít 3,4 kilogramu cukru. Cílem je dosažení alespoň osmnácti až devatenácti stupňů a následných více než jedenácti procent alkoholu. Vlastnosti se mění v závislosti na odrůdě. „Zákazníci větší doslazování nepoznají, obávat se snížené kvality vína určitě není na místě. Záleží také, kdy byly hrozny sesbírané. Je možné, že vína budou lehčí, štíhlejší. Zároveň i svěží s kyselinkou. Změní se jen charakter, nikoliv kvalita. Také v minulosti bývalo slunce méně a bylo třeba razantnější doslazení. Bude nutné dosladit třeba jen o stupeň nebo dva," konstatoval hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Přelom léta a podzimu je pro vinaře na Břeclavsku a v sousedních regionech kritický. Řada z nich škrtla část úrody kvůli hnilobě a plísni. Ta se ve vinohradech rozjela po vydatných deštích, které nejenže rozředily cukernatost, ale mnohde znemožnily sběr rozbahněním půdy. „Nastal řetězec problému. Vinaři jsou v tom nevinně. Jde o velký problém a doufám, že slunečné počasí vydrží co nejdéle, aby mohli sesbírat zbytek. „V době, kdy hrozny měly vysychat naopak nabobtnaly. Sto litrů moštu tak má více vody než za normální situace," doplnil Nyitray.

Problémy mají rovněž v Rakousku nebo Itálii.