Dvanáctiapůlmetrové lodě byly ovšem hlavním lákadlem prodlouženého víkendu pod Pavlovem. Už v pátek se začali do areálu Yacht Clubu Dyje Břeclav sjíždět první nadšenci, aby si vyzkoušeli, jaké je to pádlovat ve dvacetičlenném kolektivu. A také navečer ochutnat místní vína a posedět u cimbálky.

„Ne nadarmo se říká, že kdo nebyl pod Pálavou na našem festivalu, jako by mezi dragony nic neznamenal," podotkl ředitel závodů Zdeněk Janeček. A milovníci dračích lodích to vzali opravdu vážně, kemp byl narvaný k prasknutí a mezi stany se dalo sotva projít. „Už je nám jasné, že šedesát posádek je pro nás strop. Kemp není nafukovací. Tentokrát jsme nevyužili ani možnosti stanovat v Pavlově na fotbalovém hřišti, protože lidé chtěli bydlet pohromadě v kempu. Do příště ale budeme muset zajistit větší kapacitu záchodů a umýváren," tvrdil Janeček s tím, že fronta zaparkovaných aut se táhla od Milovic až do Dolních Věstonic.

V sobotu byly po celý den na programu dvousetmetrové sprinty. Amatéři jeli v kategorii Fun a nejlepší z nich měli možnost si potom za odměnu zapádlovat i mezi profesionály. „Samozřejmě nejde očekávat, že by se amatérské posádky dokázaly prosadit mezi sehranými týmy, ale berou to jako zábavu, zajedou si o jízdu navíc a porovnají se s nejlepšími. Třeba takoví Drakodlaci začínali před dvěma lety jako úplní amatéři. Partě nadšenců se to ale zalíbilo, objednali si jednou týdně tréninky v Brně a postupně se zlepšují, jak objíždějí závody v okolí," ukázal na patru v modročerných tričkách Janeček.

Mezi úplné amatéry mezi dragony patřil i jednadvacetiletý Lukáš Bartolšic z Charvátské Nové Vsi. „Přijeli jsme sem s partou chlapů, se kterými se scházíme v hospodě v Charvátské Nové Vsi. Přijeli jsme si to zkusit, jen pro zábavu. Nakonec jsme byli čtrnáctí ze čtyřiadvaceti týmů mezi amatéry, což je umístění, které není špatné. Jsme spokojení," říká jednadvacetiletý mladík, který nosí zelené týmové tričko s nápisem Pod vlivem. Takto stylově si parta kamarádů svůj tým pojmenovala.

V neděli před polednem pak odstartovaly závody na jeden kilometr, které se jely ve dvou pětisetmetrových okruzích s otáčkami. I když lodě startovaly s odstupy, občas se předvedl rychlejším lodím i „předjížděcí" manévr. I této fyzicky náročné tratě se zúčastnilo pětapadesát posádek. A všichni to brali s úsměvem. Jak by ne, počasí dragonům vyšlo na jedničku, a tak by ani koupání ve vodě Novomlýnské nádrže nebylo za trest. Právě naopak.