„Letos už to bude třetí ročník. V červenci a v srpnu máme tři turnusy. Celkem jede přes osmdesát lidí a to jsme ještě neuspokojili všechny zájemce. Poptávka je větší, než dokážeme pokrýt. A to všechno děláme bez reklamy nebo jiné propagace," pochvaloval si hlavní táborový vedoucí Dušan Průdek.

Kvůli čím dál vyššímu zájmu organizátoři každý rok přidávají jeden turnus. A rozšiřují programovou nabídku. První si týden v dřevěné chatě u Jihlavy užijí ostřílení táborníci, kteří tam zavítají už potřetí. Další turnus je připravený pro ty, co jedou podruhé. Pak přijdou na řadu úplní nováčci. Každá skupina se může těšit na jiný program.

„Když jsme začínali, vzali jsme prostě program táboru pro děti a jen jsme ho uzpůsobili jiné věkové kategorii. Jak ale lidé jezdí vícekrát po sobě, je potřeba udělat změny. Snažíme se, aby byl program každé léto jiný," řekl Průdek.

Starší ročníky se první rok naučí základní tábornické dovednosti, jako je například práce s buzolou. Další léto se vypraví na cestu kolem světa, kdy během jednoho týdne zavítají na všechny světadíly. Pro nejzkušenější se potom chystá zdolávání Foglarovských bobříků. Organizátoři také aktivně spolupracují s policií a Besipem. V plánu je díky tomu i speciální odpoledne s dopravními soutěžemi.

Nechybí ale ani na činnosti typicky táborové. Po obědě si každý užije odpoledního klidu, důchodci se budou bát při stezce odvahy nebo soutěžit ve hře o poklad.

Že se jedná o originální a v České republice pořád spíše ojedinělou akci, o tom svědčí jak nadšené ohlasy účastníků, tak přihlášky ze všech koutů republiky. Letos se u Jihlavy sejdou dříve narození z Hustopečska, Mikulova, Brna, Tišnova a dokonce i táborníci z Prahy nebo Karviné.

„Nápad uspořádat tábor pro starší ročníky je výborný. Organizátorům za něj děkuju. Letos jedu podruhé a vždy se těším na zábavný program i pestrou společnost lidí. Užívám si specifickou atmosféru. Naučím se něco nového, zasměju se. A navážu nová přátelství," nešetřila chválou třiašedesátiletá Milada Zdražilová ze Strachotína.

Organizátory i mnohé tábornice však trápí žalostný nedostatek mužů. Mezi dvaaosmdesáti letošními účastníky je jich pouze pět. „Pánové se asi nechtějí tak společensky angažovat," myslí si Průdek. Roli však podle něj mnohdy hraje i strach z delšího odloučení od domova a ženy.

„Na nějaký delší pobyt už bych ve svém věku nejela. Uvítala bych ale v Břeclavi třeba něco jako příměstský tábor, kam bych mohla každý den v klidu docházet z domova," podělila se o svůj názor pětasedmdesátiletá Břeclavanka Magdalena Lapsová.

Obavy z Tábora na stará kolena však podle vedoucích mít nemusí. Pobyt zvládají i lidé v opravdu vysokém věku nebo ti se zdravotními obtížemi. Letos je nejstarší účastnici čtyřiaosmdesát let. Veškeré činnosti zvládá bez problémů. Ohledy se navíc berou také na diabetiky nebo žlučníkáře, kteří musejí držet dietu.

JANA LANGOVÁ