Z bezmála padesátky kotlů se po celém prostranství před Hotelem Zámeček v Mikulově line vůně  gulášů. Láká stovky lidí, kteří se proplétají kolem a čekají, až kuchaři dokončí své mistrovské dílo. S úderem desáté hodiny dopolední propuká Pálavský Gulášfest naplno. Týmy amatérských kuchtíků nenechávají nic náhodě a labužnickou pochoutku, která má šanci stát se nejlepší, při stálém míchání pořád vylepšují.

„Copak to máte za speciální ingredience?" ptá se žena jednoho z kuchařů vinařského guláše. Naráží tak na plující korkové zátky v kotli. „To tam přidáváme, aby maso změklo," odpovídá s úsměvem šéfkuchař vinařů ze slovenských Šenkvic.

To u vedlejšího týmu hasičů z Velkých Němčic zvolili taktiku jinou. Bez netradičních příměsí.  Jelení guláš vaří podle staré receptury. „Ze sedmnáctého století. Používáme koření od známého z krkonošské Jilemnice, do které maso dva dny předem naložíme," prozrazuje velitel velkoněmčické hasičské jednotky Luděk Helma. S jelením gulášem se Pálavského Gulášfestu účastní už popáté.

Někteří svoje přísady ale neprozrazují. „Jsou tajné. Šéfkuchař tam lije různé víno," tvrdí o kančím guláši nazvaném jednoduše Kaňour Drahoslav Drobilič z Charvátské Nové Vsi.

Na jeho ochutnání si lidé zatím počkají. „Maso ještě není měkké," vysvětluje Drobilič.

Podobně je na tom maso v guláších u ostatních kuchařských týmů. Na čertův, rybí, hovězí, ovčí, žampionový, zabijačkový, instalatérský i na guláš zlomených srdcí si tak návštěvníci festivalu ještě chvíli počkají.

„Festivalu se účastní přes čtyřicet týmů a to nejen z České republiky, ale i Maďarska, Polska, Slovenska a Rakouska," přibližuje nabídku gulášové přehlídky ředitel mikulovského hotelu Zámeček, který akci už pátým rokem pořádá, Josef Ševčík.

Jak dodává, mezinárodní gulášová nadílka se řadí mezi největší kotlíkové festivaly v Čechách vůbec. Kromě dobré nálady si mohou kuchaři navíc odnést díky svému výkonu i cenu – za nejlepší guláš festivalu.

Tvořící se fronty u jednotlivých kotlů prozrazují, že je čas začít padesátku gulášů ochutnávat. František Dobrota z Brna jako první volí ostrý ďábelský guláš. „Je v něm hodně brambor a málo masa, ale je pikantní až dost," hodnotí pochoutku. „Určitě si dám guláš z mladého býčka. Ale žena říká, že bych byl moc divoký," krčí rameny muž. Pálavský gulášový festival navštívil už v minulosti.

„Letos jsem nenechal nic náhodě a vzal jsem si i kastrůlek, do kterého si nechám naložit některý z gulášů na později," směje se. Přijde prý vhod. Pestrý doprovodný program, doplněný vínem, soutěžemi, hudbou a zpěvem, končí až ve večerních hodinách.