Na turisty značně navštěvovaných Nových Mlýnech jde pro záchranáře o vítaného pomocníka. Jeho využití opírají o větší množství rekreačních 
i sportovních plavidel. 
A současně s tím o stoupající riziko havárií.

Jošt Moravský má hliníkovou konstrukci a vlastní strojní pohon. „Svojí konstrukcí a obsaditelností umožní bezpečné provedení technických zásahů a evakuaci ohrožených osob," uvedl jednatel Vodní záchranné služby Nové Mlýny Stanislav Hrdlička.

Základnu v Pavlově navštívil při své poslední cestě na Břeclavsko hejtman Michal Hašek. Se záchranáři podepsal smlouvu o dotaci. „V letošním roce jsme v rozpočtu Jihomoravského kraje standardně vyčlenili částku dvou milionů korun pro vodní záchranáře na celém území kraje. Částka sedm set tisíc korun, na kterou jsme podepisovali smlouvu, je nad rámec těchto dvou milionů. A je konkrétně určena pro pořízení Jošta Moravského," řekl Hašek. Tým v Pavlově tvoří dvaapadesát lidí, aktivních členů je ale jednatřicet.

Množství problémových případů na hladině nádrží vzrůstá s přibývajícím množstvím teplých dnů. Nedávno záchranáři řešili například přepravu vozíčkáře. Tehdy jim větší loď chyběla. „Potřebovali jsme vozíčkáře převézt přes vodu. Naše čluny, které v současnosti máme, jsou rychlé, ale nejsou k takové přepravě vhodné. I proto jsme se rozhodli pro nové plavidlo," zmínil Hrdlička.

Pro záchranáře nemusí jít o jedinou změnu. Kromě hejtmana se jednání u Nových Mlýnů účastnil rovněž ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Tématem se stalo možné využití prostor, 
v nichž by našla zázemí policie i záchranáři. „To je však hudba budoucnosti. Nejdříve bychom rádi také dokončili výstavbu druhého patra naší stanice a zajistili slušné ubytování pro sloužící jednotky," tvrdí Hrdlička.

Kromě Jošta je na hladině Nových Mlýnů nově také policejní katamarán. Využití nalezl především na dolní nádrži. „Máme tady ročně patnáct závodů, kam přijíždí závodníci z celé střední Evropy. Vidím jako velký klad, že se zase vloží nějaké peníze pro místní stanici vodních záchranářů. I spolupráci s policií vidím jako významný krok," reagoval v pátek prezident Yacht clubu Břeclav v Pavlově Jiří Krabička.