„Stránku jsme zřídili proto, abychom mohli informovat co největší okruh přátel zámku. Takže chceme zájemce upozornit na to, co se u nás děje a co chystáme. Na co by mohli přijít,“ zdůvodnila založení profilu Iva Gebauerová z Regionálního muzea v Mikulově.

Stránky mají v současné době téměř tisíc přátel. „Ohlasy máme zatím pozitivní. Stránky nám určitě hodně pomohly. Spousta lidí mnohdy netuší, co všechno pořádáme. Tady se to dozvědí. Navíc si nás za přátele přidávají lidé z celé republiky,“ měla radost.

Informace o chystaných akcích mohou získat lidé i na facebookových stránkách Mikulovské rozvojové a i dalších, které tato společnost spravuje. „Kromě stránky Mikulovská rozvojová se staráme ještě o Pálavské vinobraní a Kinoklub Mikulov,“ uvedla ředitelka organizace Markéta Sojková.

Jak prozradila, důvodů k založení profilů na sociální síti bylo hned několik. „Je to rychlý a interaktivní způsob komunikace s obyvateli města i jeho návštěvníky. Chceme jít s dobou, a oslovit tak cílovou skupinu, která nečte tištěné noviny a nevyhledává elektronický zpravodaj,“ zdůvodnila, co společnost vedlo k tomu, aby se představila zájemcům takovýmto způsobem.

Nově si svoji stránku na nejvyužívanější sociální síti založilo i Turistické informační centrum Břeclav. „Chtěli jsme oslovit další skupinu lidí, která běžně nezajde na webové stránky města a nečte třeba ani měsíčník, který vydáváme. Cílem je ale také nalákat turisty z ostatních regionů, kteří tímto čím dál tím populárnějším kanálem získávají informace o dění,“ vysvětlil tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Oficiální stránky města ještě nezaložili. I když už na Facebooku je profil, který se zpočátku tak tvářil. „Nevím ale, kdo jej má na starosti,“ nechal se slyšet.

Zvou i na zápasy

Neoficiální stránky mají také Pohořelice. Tam většinou uživatelé píšou o akcích, které se ve městě a blízkém okolí konají. Nebo fotbalisté zvou na zápasy.

„Kdo stránky založil, to nevím. Ale z radnice to nevyšlo. Zatím nás tento způsob informování lidí neoslovil. Máme problém udržet občas aktuální naše internetové stránky. Nejsem zase až tak velký fanoušek všech nových technologií, jsem pro to, abychom více s lidmi mluvili. A na Facebooku mohou některé zprávy být neověřené,“ zamyslel se pohořelický starosta Josef Svoboda s tím, že čas spravovat profil by už asi neměl.