Atmosféra byla uvolněná a i přes šedivou oblohu na tvářích nakupujících převládaly úsměvy. "Neprší, je celkem hezky. Na to, že jsou to letos vůbec první trhy, chodí hodně lidí. Je to dobré. Jsou milí a příjemní, ale to ostatně tady v Mikulově vždycky. Protože je jaro, vůbec nejvíce lidé stojí o truhlíky a květináče," pochvalovala si okolo sobotního poledne Ivana Pruknerová, která se svými výrobky z keramiky dorazila na jih Moravy z Jihlavska.

První jarní trhy si s manželem nenechala ujít ani Mikulovanka Vladimíra Novotná. "Chodíváme na farmářské trhy pravidelně, když se konají. Dneska jsme pořídili košíček, nějaké sušené ovoce, libeček a vařečky. Zkrátka z každého stánku něco. Jsme moc rádi, že už se opět otevřelo. A jak se tak kolem sebe dívám, všichni lidé jsou na tom stejně - jsme rádi, že jsme venku, jen kdyby bylo to sluníčko. Určitě by pak přišlo nakupujícících ještě více," myslí si.

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku na Turoldu.
Zajímavosti o jeskyni i rostlinách. Naučná stezka na Turoldu je v novém

S lehkou nejistotou z Pohořelic do Mikulova dorazila se svými dárkovými předměty ze dřeva Helga Chlípcová. "Letos prodávám poprvé. Musím přiznat, že jsem se trošku ztrácela v tom, co je a není povoleno. Organizátoři mě ale přesvědčili, že je vše v pořádku a můžeme přijet," zmínila žena.

Zima byla v pohodě

I ona vyzdvihuje atmosféru místních trhů a kvituje částečné rozvolnění protikoronavirových opatření. "Lidé jsou v pohodě a rádi, že se konečně něco děje. Hodně zákazníků na toto téma zabředává," podotkla.

Zda a kam vyrazí na další farmářské trhy, zatím netuší. "Uvidíme, zatím se nikam nechystám. Zimu jsme přečkali v pohodě. Naposledy jsme prodávali o vánočních trzích, a přestože s omezením, zákazníci chodili a měli o produkty zájem. Později, když se už prodávat nemělo, jsem měla o zábavu postarané. Mám dvě děti, takže šlo o koloběh online výuky, učení, vaření a tak pořád dokola," usmívala se sympatická prodejkyně.

Ilustrační foto
Děti z břeclavských sociálně slabých rodin se v jídelnách najedí zdarma

Návštěvnost prvních farmářských trhů v sezoně si pochvaloval také prodejce František Kuřil z Břeclavi. "Není to samozřejmě srovnatelné s počty lidí v loňském roce, ale stěžovat si rozhodně nemůžeme. Z lidí je cítit, jak jsou rádi, že mohli vyrazit ven a že se konečně v jejich městě něco děje. Loni jsem první trhy absolvoval, tuším, až v červnu. Tehdy lidé už seděli na zahrádkách, popíjeli kávu a užívali si přicházející léto. Teď je to skutečně jen o těch trzích, ale buďme rádi i za ně," řekl Kuřil, který kromě mikulovských farmářských trhů pravidelně nabízí své zboží i ve Slavkově u Brna, Lednici či v Uherském Hradišti.

Samozřejmostí je u každého prodejce dezinfekce, jednorázové papírové utěrky a dodržování stanovené vzdálenosti dvou metrů jak mezi zákazníky, tak i mezi jednotlivými stánky. "Chodí především hodně místních lidí, ale myslím, že už i nějací turisté. Není jich moc, ale ono to přijde, nebojím se," usmíval se mikulovský vinař Vojtěch Pazderka.

Bylinky a přísada

S jeho slovy souhlasila i Jana Freybová, která do Mikulova přijela prodávat přísady, bylinky a jednoletky z Pasohlávek. "Lidí chodí méně, je to znát. Ale jsou přátelští a už je z nich cítit, jak se těší na jaro, na práci na zahrádce a na to, že konečně budou moci něco dělat," tlumočila.

Starý cementobetonový kryt rozbíjejí gilotiny na D2 u Hustopečí.
Gilotiny v akci: Podívejte se, jak rozbíjejí starý beton na D2 u Hustopečí

Největší zájem mají lidé právě o bylinky. Prodejkyně nabízejí několik druhů máty, meduňky, ale i pelyněk, pažitku, kopr nebo majoránku. "Kupují se také přísady salátů a kedluben, hodně se zákazníci ptají i na rajčata a papriky. Na ty je ale ještě brzo," uklidňuje Freybová.

Přestože se venkovní teplota nepřehoupla přes deset stupňů, několik dětí neodolalo a přemluvilo rodiče či prarodiče ke koupi zmrzliny. "Dětem zima nevadí, chodí si poměrně hodně. Nejvíce dnes stojí asi o maliny a naši novinku, a tou je Nutella," smál se zmrzlinář Jan Šemora, který mlsounům sladkou dobrotu ze smetany nabídne zatím pravidelně každý víkend.