Poprvé se pořadatelé z Nadace Partnerství vrátili na stejné místo. Do Modrých Hor. A kromě vína nabídli návštěvníkům jednu novinku. Festivalovou degustační akademii. Ocenily ji hlavně ženy.

„Festival se vždy snaží vycházet vstříc ženám. I v minulých ročnících se konala akce Ženy a víno. Pro ženy ale letos rozhodně byla zajímavá série jednotlivých degustací nejen vín, ale také čokolády, sýrů nebo klobásků,“ usmíval se mluvčí festivalu Martin Gillár.

Spolek vinařek, které si říkají Bakchantky, pozval ženy i jejich doprovod na pořad, ve kterém ochutnaly růžové víno a navíc se dozvěděly vše o jeho výrobě. „Je dobře, že část programu je věnovaná ženám. A hlavně to, že se o ženách ve spojitosti s vínem začíná více mluvit. Letos jsme se zaměřily na růžová vína,“ uvedla prezidentka spolku Vladimíra Seidlová, která spolu se svými kolegyněmi nabídla přítomným hned pět vzorků rosé a nechybělo ani dobré jídlo.

V pěti obcích Modrých Hor, tedy ve Velkých Pavlovicích, Bořeticích, Němčičkách, Kobylí a Vrbici, otevřeli vinaři pětatřicet sklepů. A vínem, pomazánkami a sýry vítali návštěvníky nejen ze všech koutů České republiky, ale také ze zahraničí.

„Přijeli jsme z Brna, chtěli jsme totiž ochutnat vynikající vína z jihu Moravy. A zažít příjemnou atmosféru. Přivezli jsme s sebou i kamarády z Francie. Aby viděli, že i moravská vína dokážou konkurovat těm světovým,“ neskrýval nadšení z festivalu Marek Kundrata.

Hlavně za vínem přijela i Marta Gertnerová z Českomoravské vysočiny. „Víno máme rádi a jezdíme pravidelně na vinařské akce. Degustace mě zase ani tak nelákají, spíš ochutnám víno. A sýr a klobásky jsou téměř v každém sklepě,“ byla spokojená .

Slaná čokoláda

Přesto se ale našlo i dost těch, které například ochutnávka čokolády nalákala. Vybírat totiž bylo z čeho. Nechyběla mléčná pětašedesátipro­centní nebo i stoprocentní čokoláda a zajímavostí byla třeba ta, která chutnala slaně.

„Je dobře, že k vínu si můžeme dát třeba právě čokoládu. Viděla jsem někde i sýry a klobásky. Ráda zkouším něco jiného, protože třeba v obchodě se o čokoládě moc informací nedozvím. Tady ano a navíc můžu ochutnat mnoho druhů, které nejsou moc k dostání,“ měla radost z nabídky takové ochutnávky Petra Novorková z Kladna. Na Festival otevřených sklepů vyrazila již potřetí a letos i s kamarády.

Že k sobě víno a čokoláda jdou a patří k sobě, si myslí i Petr Hanzálek. „Víno i čokoláda jsou pochutiny, které mají spoustu chuťových tónů. Tedy samozřejmě ty kvalitní. Jestliže si dáte krabicové vína za pár korun a k tomu obyčejnou čokoládu, zážitek to nebude. Ale tady na festivalu najdete velice kvalitní víno a k tomu můžete ochutnat velmi dobrou čokoládu,“ prozradil s tím, že na degustaci zavítaly hlavně ženy.